Menu Zavřít

10 dopadů brexitu na Česko

28. 6. 2016
Autor: čtk

Po brexitu pravděpodobně zchudneme a budeme mít slabší pozici v Evropské unii.

Jako v historii už tolikrát, osud Česka bude záviset na postoji ostatních zemí. Dlouhodobá perspektiva česko-britských vztahů a hlavně obchodu bude záležet na tom, jakou podobu dostane nový vztah mezi Evropskou unií a Británií. Když jejich vztahy dospějí k úplnému rozvodu a budou se nenávidět, může to mít vážné následky i pro Česko. I proto, že se Češi v mnoha otázkách shodovali s Brity a při vyjednáváních v EU postupovali společně.

1. Slabší ekonomika

Česko loni vyvezlo na britské ostrovy zboží za 207 miliard korun. Podle studie české vlády se může vzájemný obchod s Británií propadnout o šest až devět procent.

Znamenalo by to ztrátu 1300 až 1600 pracovních míst, hlavně v automobilovém průmyslu. Británie je čtvrtým největším obchodním partnerem Česka. Je to také jeden z deseti největších investorů v tuzemsku. Česko si teď bude muset s Brity dohodnout vlastní obchodní podmínky.

2. Méně peněz z eurofondů

Česko může v novém sedmiletém rozpočtovém období EU přijít až o čtyři miliardy eur (107 miliard korun) z příspěvků z evropských fondů. Britové totiž přestanou do unijního rozpočtu přispívat. Z čistého příjemce by se tak Česko mohlo brzy stát čistým plátcem do unijní pokladny.

3. Slabší ochrana proti teroristům

Při obraně Česka před terorismem spoléhají domácí tajné služby na těsnou spolupráci se zeměmi EU. Jde především o sdílení informací o teroristech a muslimských radikálech mířících ze Sýrie do Evropy. Britské služby jsou v téhle oblasti velmi aktivní. „V tomto může mít brexit negativní dopad,“ říká Jan Jireš, stratég a šéf obranné politiky českého ministerstva obrany.

4. Studium v Británii

Po odchodu Británie z EU ztratí čeští studenti – stejně jako ostatní z dalších unijních zemí – speciální status a na vysokých školách budou muset platit mnohem vyšší školné než dnes. Navíc se pravděpodobně změní i pravidla pro poskytnutí půjčky na studium od britské vlády. Školné se může zvýšit až dvojnásobně, počet českých studentů proto rapidně klesne.

5. Výhoda pro dopravce

Kvůli migrantům u britských břehů mají nyní tuzemští dopravci potíže se do země dostat. Posílají i několik kamionů zároveň a zkoušejí, který do země projede. Pokud Británie zůstane v celní unii, dopad na dopravce prý nebude výrazný. Omezení migrace způsobené brexitem jim může naopak pomoci v rychlejší a snazší cestě na ostrovy.

Pozitivní by to mohlo být i pro letecké dopravce. „Nebudeme mít problémy, které možná čekají Ryanair. Dojde zřejmě k tomu, že některé aerolinky budou mít překážky v přístupu na evropský trh. Pro nás to nebude mít absolutně žádný negativní dopad,“ říká Jiří Šimáně, spolumajitel Travel Service a ČSA.

6. Budeme mít zpět české fotbalisty

Po brexitu budou muset procházet hráči Premier League z Evropy složitým procesem kvůli pracovnímu povolení. Může se to týkat až 332 hráčů. Z českých hráčů například Tomáše Kalase v Chelsea, Libora Kozáka v Aston Ville nebo Matěje Vydry ve Watfordu.

7. Export piva

Na české pivo lze narazit v řadě britských hospod. Po oslabení libry veškeré české zboží včetně piva logicky zdraží. Další možností je, že vývozci sice nezdraží, ale na úkor svých zisků. Obě varianty jsou pro exportéry špatnou zprávou.

Přečtěte si, co zapříčinilo brexit

Hlavní příčiny brexitu: euroskepticismus a emoce

Boris Johnson s majitelem rybářství Gregem Essexem během brexit kampaně  (Autor: Stefan Rousseau, ČTK)

8. Zločinci a rozsudky

Brexit se dotkne i české justice. Nově bude třeba definovat a ošetřit takové záležitosti, jako je vzájemné uznávání rozsudků či vydávání stíhaných a odsouzených osob. A v tuto chvíli není úplně jasné, kdo by se toho měl ujmout. „Lze to řešit bilaterálně – smlouvou mezi Českem a Británií, ale také smlouvou, kterou by s Británií uzavřela EU,“ říká ústavní právník Vladimír Balaš. Pokud dohadování nedopadne dobře, může to celý proces prodloužit a prodražit.

BRAND24

9. Dražší hypotéky

Zvýšené riziko vyvolané rozhodnutím britských voličů může způsobit růst úrokových sazeb v celé Evropě. Centrální banky proto již prohlásily, že budou reagovat přísunem likvidity na trhy. Pokud by i tak došlo ke zvýšení mezibankovních sazeb, důsledkem by bylo zdražení úvěrů včetně hypoték. To by mohlo způsobit pokles cen nemovitostí.

10. Bez zátěže centrálních soudů

Británie vládne mezinárodnímu byznysovému právu. Brexit na tom nic nezmění, a naopak může britskou dominanci ještě posílit. „Benefity britského práva – kvalita, transparentnost a rozsáhlá smluvní volnost – zůstávají a nezávislé a transparentní budou dál i britské soudy,“ říká Kamil Blažek z mezinárodní advokátní kanceláře Kinstellar. Jako plus vidí i to, že se Británie zbaví „dohledu“ ze strany evropských centrálních soudů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).