Menu Zavřít

V Česku může být přes milion zdrojů energie. Střešní panely a mikrokogenerace zažívají boom

14. 6. 2017
Autor: Euro

Ještě v roce 2007 se na území Česka nacházelo jen okolo 1700 elektráren všech velikostí. Ke konci loňského roku jejich počet – hlavně díky početným solárním instalacím na střechách budov – vzrostl na více než 32 tisíc. Očekávaný boom malých energetických zdrojů však jejich počet může zvýšit až na 1,35 milionu v roce 2040. Distribuční společnosti se budou muset vypořádat s otázkou, jak udržet kvalitu dodávek elektřiny.

Samovýroba elektrické energie v malých výrobnách je očekávaným hitem příštích let a desetiletí. Celkové statistiky o očekávaném výkonu těchto malých zdrojů k roku 2040 vyčíslil Národní akční plán pro Smart Grids (tedy takzvané chytré sítě) již na podzim roku 2015. Jenže údaje o budoucím instalovaném výkonu (5884 MW slunečních elektráren, 1146 MW větrných, 930 MW na biomasu atd.) nejsou zdaleka tak působivé jako odhadované počty těchto zdrojů.

Příslušná čísla zveřejnil na pondělní konferenci Radim Černý, ředitel úseku Řízení sítí ve společnosti ČEZ Distribuce. Podle jeho odhadu se bude v tuzemsku za 23 let nacházet téměř 1,35 milionu energetických zdrojů. Početně budou mezi nimi převažovat solární elektrárny (721 tisíc) a mikrokogenerační jednotky na plynná paliva (607 tisíc), s velkým odstupem budou následovat vodní elektrárny (12 tisíc jednotek) a další zdroje.


Čtěte: V Evropě vyrostl první eStrom. Má solární panely a nabije vám mobil

 První evropská eStrom v městě Nevers ve Francii


Naprostá většina těchto zařízení bude připojena přímo do sítě nízkého napětí. „Budeme muset posílit distribuční síť v polovině okresů. V případě vyššího podílu akumulace přebytků energie, například v bateriích, tento podíl klesne na 30 procent,“ zmínil Radim Černý. Nebude to zadarmo; již předloňský Národní akční plán hovoří o vícenákladech v souhrnné výši 102 miliard korun.

Malé lokální zdroje do budoucna nahradí část velkých elektráren, hlavně uhelných. Na fungování elektrizační soustavy budou mít dopad i další novinky. „Velké změny přinese také elektromobilita, baterie i vyšší využívání tepelných čerpadel a klimatizace v domácnostech,“ upozornil další účastník pondělní konference, profesor pražské ČVUT Josef Tlustý.
Řešením mají být právě chytré sítě neboli Smart Grids.

V praxi si to vyžádá úpravu současného modelu distribuce elektřiny tak, aby mohla pojmout statisíce malých energetických zdrojů. A to včetně větrných a solárních elektráren, jejichž výkon kolísá v závislosti na přírodních podmínkách.

BRAND24

Dále čtěte:

Tvrdý úder na solár. Stát chce dál omezovat miliardy pro fotovoltaiku

Nadměrné zisky českých solárních baronů? Podle Bruselu mýtus

Kupujemy panele słoneczne. Polský fond má zájem o českou fotovoltaiku

Ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).