Menu Zavřít

Zveřejňování účetnictví je užitečné

17. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Zveřejňování účetních závěrek přispívá k čistotě trhu a k rozvoji obchodů.

Nedávno se v Profitu psalo o zrušení povinnosti zveřejňovat účetní závěrku v Obchodním věstníku. Tato skutečnost je hodnocena jako krok ve prospěch podnikatelského stavu. A to jen jako první krok, za kterým by měl následovat druhý. Tím by mělo být zrušení povinnosti ukládat účetní závěrku i v Obchodním rejstříku. Řada podnikatelů se vyjadřuje v tom smyslu, že nechápe smysl takového „byrokratického nařízení“.

Doposud byli podnikatelé povinni ukládat účetní závěrku do dvou institucí. Toto legislativní opatření trvalo sice jen krátce, ale bylo skutečně nesmyslné. Jaký dopad by však mělo úplné zrušení povinnosti zveřejňovat účetní závěrku? Podívejme se na subjekty, kterých se to převážně týká. Jedná se o společnosti s ručením omezeným a akciové společnosti – tedy subjekty ručící za své závazky jen omezeně, do výše základního kapitálu. To znamená, že podnikatel neručí za své podnikání v plném rozsahu, ale přenáší část rizik ze svého konání na okolí, na své věřitele. Proto je třeba, aby okolí mělo nějaký vhled do jeho hospodaření.

Z dlouhodobého hlediska dostupnost účetních závěrek pomáhá předcházet ztrátám u podnikatelů, například z titulu nezaplacení odběratelem nebo zbytečných soudních pří. Podnikatelé si proto stále častěji zjišťují platební disciplínu a ekonomické hodnocení svých budoucích i stávajících obchodních partnerů. Zjištěné informace slouží jednak k výběru obchodního partnera, jednak ke stanovení způsobu úhrady, lhůt fakturace, objemu dodavatelského úvěru nebo ke způsobu jejich zajištění. Tato praxe je v zemích na západ od nás zcela běžná.

BRAND24

Pokud by nebyla zákonem zajištěna dostupnost ekonomických údajů, musel by podnikatel za tyto služby platit výrazně více, nebo by odečítal stále větší ztráty. Častěji by byl nucen využít soudní cestu, rostla by mu druhotná platební neschopnost a činnost notorických neplatičů by nebylo možné tak rychle eliminovat.

Koneckonců – u mnoha úspěšných společností je zřejmá tendence naopak se hospodářskými výsledky chlubit a zveřejňovat je i na svých webových stránkách. Ukládání účetních závěrek v Obchodním rejstříku tak působí dlouhodobě ve prospěch podnikatelského stavu a zásadně přispívá k očišťování trhu a k rozvoji normálních obchodních vztahů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).