Menu Zavřít

Ztráta pověsti

24. 8. 2010
Autor: Euro.cz

Britský soud projednává žalobu proti rodinné firmě o 2,1 miliardy eur

Jen málokdo v Čechách nezná značku Julius Meinl. Spojujeme si ji s někdejším řetězcem maloobchodních prodejen, kávou a známým lahůdkářstvím v centru Vídně. Rodinnou firmu založil v 19. století v severočeských Kraslicích Julius Meinl I. Nyní, po pěti generacích, čelí impérium, známé svým typickým logem mouřenína s červeným fezem, vyšetřování a vlně žalob, které je zasypaly v posledním roce. Poslední padla ve Velké Británii a zní na těžko uvěřitelných 2,1 miliardy eur – žalovaným je současná hlava rodinného podnikání Julius Meinl V., jeho firmy a někdejší manažeři. Žalující stranu představuje investiční společnost Atrium, někdejší Meinl European Land.

Tajný odkup Co je důvodem tak vysoké žaloby? K jejímu pochopení je třeba se podívat na proměnu, jíž rodinný podnik prošel v posledních dvaceti letech. Julius Meinl V. totiž postupně až na zmíněné lahůdkářství ve Vídni prodal všechny své supermarkety (řetězec působil v Česku, Rakousku a Maďarsku) a soustředil se kromě pražení kávy a výroby zavařenin především na finančnictví (Meinl Bank) a spekulace s nemovitostmi (společnost Meinl European Land – MEL). V roce 2002 byla MEL formou navýšení kapitálu uvedena na burzu a začala rychle expandovat. O tři roky později vyčíslila hodnotu svých aktiv na dvě miliardy eur a spravovala 160 komerčních objektů, z toho sto v Česku. Rychlý růst financovala navyšováním kapitálu, poslední proběhlo na jaře 2007 a přineslo do firmy 1,5 miliardy eur. Následně MEL nakoupila bez vědomí investorů své akcie v hodnotě 1,8 miliardy eur, aby uměle zvýšila jejich cenu na 20 eur za kus (nominální hodnota byla jedenáct eur). Za tyto ceny je potom několik měsíců prodávala spolu s Meinl Bank investorům. Když se ukázalo, že došlo k zpětnému odkupu akcií, jejich ceny prudce klesly. Výnosy celé operace měl dle výše zmíněné žaloby podané společností Atrium získat právě Julius Meinl V. a jeho společnosti. „Navíc 42 procent emise nových akcií se nikdy ani nedostalo na trh, ale skončilo v účelově vytvořeném vehiklu spravovaném Meinl Bank. Společnost Atrium (původně MEL, počátkem roku 2008 ji odkoupili noví investoři a přejmenovali) se tak stala obětí podvodů a manipulace trhu,“ řekla vídeňská advokátka kanceláře Wolf Theiss deníku Die Presse s tím, že zodpovědní kromě Meinla a jeho firem jsou i členové původního managementu MEL.

CONTENT24

Sto mega za hodinu Zmíněné podezřelé operace vyvolaly velký zájem rakouské justice, která v srpnu 2007 začala prověřovat MEL i Meinl Bank, a v listopadu došlo k vyřazení akcií MEL z obchodování v prémiovém segmentu vídeňské burzy. Další kolo vyšetřování proběhlo loni: v únoru došlo na domovní prohlídky v kancelářích Meinl Bank ve Vídni, Bratislavě i v Meinlově rakouské vile a následně byl kvůli riziku útěku zadržen sám Meinl. Ve vazbě se finančník ale dlouho neohřál, o pouhé dva dny jej pustili na kauci ve výši sto milionů eur, což je mimochodem rakouský rekord. Meinl prý tuto sumu dokázal nechat zaslat ze svého soukromého lichtenštejnského konta během pouhé hodiny. Sám finančník přitom veškerou vinu popírá s tím, že jeho banka prý jen uskutečnila vstup MEL a dalších investičních fondů jako Meinl International Power (MIP) a Meinl Airports International (MAI) na burzu, přičemž on sám ve zmíněných společnostech nikdy žádné podíly nedržel, jen jim prý (za tučné provize) pronajal své jméno, které mělo u investorů dobrý zvuk. Zda se Meinlovi podaří ustát vlnu žalob, je otázkou. Jisté však je, že pověst značky Meinl touto anabází značně utrpěla.

BOX Záplava žalob na firmu Julius Meinl AdvoFin – společnost zaměřená na financování soudních procesů podala jménem téměř osmi tisíc investorů společnosti Atrium hromadné žaloby o 240 milionů eur.
MIP/MAI – v souvislosti s dalšími někdejšími členy skupiny Meinl, společnostmi MIP a MAI, probíhají právní spory, v nichž investoři požadují 260 milionů eur.
Rakouská pracovní komora (Arbeitskammer) – zastupuje 5500 drobných investorů MEL– počátkem srpna uzavřela s Meinl Bank mimosoudní vyrovnání. Poškození dostanou zpět třetinu ztrát, ale musejí zcela rezignovat na své nároky.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).