Menu Zavřít

Zrušení živnostenských úřadů nikomu neuleví

10. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Tak nám chce nový kůň ve vládě, Martin Jahn, zrušit živnostenské úřady. Aby už na ně začínající podnikatelé nemuseli chodit, zaregistrují se rovnou na finančním úřadě. Na první pohled krok chvályhodný, lidem ubude jedna cesta na městský úřad, kde jsou nyní takzvané živnostenské referáty umístěny.

BRAND24

Radnice se navíc zbaví stovek úředníků. To se musí líbit i daňovým poplatníkům. Šiml zase jednou dostane pěkně na zadek. Je to ale opravdu tak dobrý nápad, jak na první pohled vypadá? Podívejme se na něj nejdříve očima živnostníka, který potřebuje rychle svůj list a nechce se zdržovat poštovní korespondencí s úřady. Aby se domohl své licence, musí nejdříve jít na soud pro výpis z trestního rejstříku. Pak putuje na finanční úřad, který mu nejdříve do týdne vystaví takzvané potvrzení o bezdlužnosti. Bez něj začít s podnikáním nelze. Třetí povinností je registrace na živnostenském referátu. Jeho úřednice sice také dokáží vystavit živnostenský list nejdříve do týdne, člověk nicméně může podnikat už od okamžiku registrace. Ale musí předtím podruhé klusat zpátky na finanční úřad - oznámit začátek svého podnikání. To ještě není všechno - začátečník je pak ještě povinen registrovat se na zdravotní pojišťovně. Té musí navíc dodat, pokud ji už nemá v okamžiku návštěvy v ruce, kopii živnostenského listu. Tato odysea jasně říká, že registrace na živnostenském referátu představuje minimální zdržení. Zvláště přihlédneme-li ke skutečnosti, že na jeho chodbách zpravidla nestojí dlouhé fronty jako na přeplněných finančních úřadech. Převést na ně agendu by pro drobné podnikatele znamenalo riziko, že se v hektické době podávání daňových přiznání budou na finančních úřadech mačkat i kvůli žádosti o živnostenský list. Ani z hlediska veřejné správy nebude znamenat zrušení živnostenských referátů úlevu. Úředníci sice zmizí z radnic, ale objeví se zase na finančních úřadech. Kdo jiný by tam jejich práci dělal? Mementem budiž nedávná veřejnosprávní reforma, v jejímž rámci namísto úspor v počtu úřednických míst byrokracie naopak zbobtnala. Jediným účinným krokem, který by ulevil všem, je vybudování jednotného registračního místa, kde by začínající podnikatel vyplnil jednoduchý formulář a všechny instituce, které musí dosud obcházet, by z něj čerpaly potřebné údaje. Žadatel splňující podmínky by jen čekal doma na svůj list. V okamžiku jeho dodání by o něm věděly radnice, finanční úřad i zdravotní pojišťovna. To je zatím bohužel science fiction a jeden dílčí krok ve formě zrušení živnostenských referátů nás k této budoucnosti o mnoho nepřiblíží. Jedinou cestou je kompletní přebudování systému - jedno místo, jeden formulář, ať už jsou umístěny kdekoli.

Rozhovor s vicepremiérem Martinem Jahnem jsme přinesli v předchozím čísle (1/2005). Reakce čtenářů na tuto problematiku si můžete přečíst v rubrice Fórum na stranách 22 a 23.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).