Menu Zavřít

Zpráva o vývoji finančního trhu za rok 2010

14. 7. 2011
Autor: profit

Ministerstvo financí zveřejnilo pravidelnou Zprávu o vývoji finančního trhu za rok 2010, která shrnuje vývoj a nejdůležitější změny v jednotlivých sektorech finančního trhu v uplynulém roce.

Zpráva o vývoji finančního trhu za rok 2010

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo financí dnes publikovalo Zprávu o vývoji finančního trhu za rok 2010 (dále jen „Zpráva“), která analyzuje vývoj a identifikuje nejdůležitější změny v jednotlivých sektorech finančního trhu v uplynulém roce, naznačuje očekávané trendy pro další období a shrnuje relevantní legislativní návrhy. Zpráva byla dnes  předložena také  členům vlády pro informaci.

Finanční sektor v České republice je celkově hodnocen jako stabilizovaný, s dostatečným kapitálovým vybavením a předpokladem odolání i případným nenadálým tržním šokům v nejbližším období,“ shrnuje hlavní závěr Zprávy Klára Król, náměstkyně ministra financí odpovědná za oblast finančního trhu. Dodává, že rovněž tvorba zisku v sektoru se jeví jako vcelku příznivá a dává reálné předpoklady pro financování dalšího rozvoje. Externími problémy na zahraničních finančních trzích byl ten český ovlivněn v podstatě jen nepřímo.

Zpráva konstatuje, že bankovní sektor přestál negativní dopady světové finanční krize a vyšel z ní posílen. Bankovní subjekty jsou silně kapitálově vybaveny, neboť jejich kapitálová přiměřenost dosáhla na konci roku 2010 úrovně 15,5 %. „Poměr vkladů k poskytnutým úvěrům dosáhl hodnoty 137 %, která je ve srovnání napříč EU vysoce nadstandardní,“ doplňuje náměstkyně Król. Podíl pohledávek se selháním na pohledávkách za klienty sice vzrostl na 6,6 %, ovšem očekávané ztráty byly ve velké míře kryty opravnými položkami, a stabilita bankovního sektoru tak nebyla ohrožena.

V souvislosti s úvěrovou politikou bank a nebankovních subjektů Zpráva poukazuje, stejně jako v minulých letech,  na stále rostoucí zadlužení domácností, které meziročně vzrostlo o 2,7 % a dosáhlo ke konci roku úrovně 1 138 mld. Kč. Ve vztahu k výkonnosti ekonomiky však zůstává v evropském srovnání stále poměrně nízké. „Pro hodnocení zadluženosti je třeba vzít v úvahu také to, že je většina úvěrů směřována na financování bytových potřeb. Proto považuji zadluženost českých domácností za relativně zdravou,“ doplňuje náměstkyně Król.

Za sledované období byl zaznamenán růst i v dalších sektorech finančního trhu. Po dvou letech nižších přírůstků došlo k výraznější akceleraci tempa růstu pojistného trhu především v důsledku zvýšeného zájmu o životní pojištění (nárůst o 19,2 %), hrubé předepsané pojistné dosáhlo 156 mld. Kč (nárůst o 8,2 %). O necelých 6 % vzrostl objem prostředků spravovaných fondy kolektivního investování, v rámci kterých mírně převažují fondy zahraniční na úkor domácích. Celkově ve fondech bylo spravováno téměř 247, 5 mld. Kč. Růstový trend byl potvrzen také v sektoru penzijního připojištění. Tuto formu spoření na stáří zvolilo 4,5 mil. účastníků, kteří do penzijních fondů vložili celkem 216,1 mld. Kč. Zpráva rovněž upozorňuje na skutečnost, že příspěvky účastníků penzijního připojištění jsou stále velmi nízké a pro významnější navýšení příjmů v postproduktivním období nedostatečné. „Věřím, že parametrické změny ve třetím pilíři důchodového systému, které jsou součástí penzijní reformy, povedou k navýšení příspěvků v penzijním připojištění, respektive nově doplňkovém penzijním spoření, které se tak stane plnohodnotnou součástí budování rezervy na stáří,“ uzavírá náměstkyně Król.

Součástí Zprávy je i stručná analýza vládního sektoru, který značnou měrou ovlivňuje finanční trh. Na příjmové straně státního rozpočtu došlo k výpadkům u všech významných kategorií daňových příjmů, celkový pokles byl ale nižší než úspory na výdajové straně.

BRAND24

Zpráva obsahuje také výčet hlavních legislativních aktivit Ministerstva financí, které by měly přispět k budoucímu zlepšení fungování finančního trhu a k jeho další kultivaci, a dále také vyhodnocení zapojení rezortu financí do jednání na mezinárodní úrovni.

Text zprávy o vývoji na finančním trhu a jeho zkrácené znění obsahující hlavní závěry jsou k dispozici na internetových stránkách ministerstva.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).