Menu Zavřít

Zpátky nad sto dolarů

11. 2. 2011
Autor: Euro.cz

Ceny ropy

CONTENT24

Výraznější zlevnění pohonných hmot je zatím v nedohlednu. Události v Egyptě, ale i zprávy ze Saúdské Arábie koncem minulého týdne totiž poslaly cenu ropy Brent opět nad sto dolarů za barel.
Poté, co se rozšířila zpráva o chystaném odstoupení egyptského prezidenta Mubaraka, se na americkém a asijském trhu krátce zhouply dolů. Po oficiálním prohlášení, že se Mubarak pouze chystá předat část pravomocí viceprezidentovi Umaru Sulajmánovi, se ale znovu vyšplhaly nad magickou stovku.
Během pátečního obchodování se cena, která se u ropy Brent do značné míry odvozuje od dodávek z arabských zemí, vyšplhala dokonce ke 103 dolarům za barel. Po Mubarakově abdikaci klesla na 101 dolarů.
Podobně reagoval trh po falešné zprávě o údajné smrti saudskoarabského krále Abdalláha. Aby to nebylo všechno, objevily se i další poplašné zprávy – tvrzení, že Saúdská Arábie značně nadhodnocuje své zásoby ropy, se objevilo v diplomatické depeší zveřejněné serverem WikiLeaks.
Za dosavadním růstem ceny lze nicméně vystopovat hlavně eskalaci napětí v Egyptě a obavy z uzavření Suezského průplavu. Tento krok je přitom podle mnohých komentátorů málo pravděpodobný. Udržet průplav v chodu bude prioritou každé tamní politické reprezentace a jeho význam pro ropu není zase až tak velký. Běžně se touto cestou přepravují pouhá čtyři procenta celosvětové spotřeby, navíc by při uzavření průplavu bylo možné využít ropovod SUMED, který jej prakticky kopíruje, nebo delší trasu kolem Afriky.
Rozporuplné informace přicházejí i odjinud. Mezinárodní energetické agentura (EIA) uvedla, že poptávka po ropě letos poroste, protože ve světě klesají zásoby, jež jsou nyní na nejnižší úrovni za poslední dva roky. V současné době by pokryly pouze 57denní spotřebu. Spojené státy zase ohlásily zvýšení těžby.
Protichůdné informace prohloubily rozdíl mezi cenou ropy Brent a americkou lehkou ropou WTI, závislou na dodávkách ze severoamerických nalezišť. Rozdíl (spread) tak koncem minulého týdne vyšplhal na historické maximum – téměř šestnáct dolarů za barel.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).