Menu Zavřít

Znovuobjevená Tokaj

29. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000

BRAND24

Kdysi bylo tokajské k dostání v každém konzumu. Potom přišla doba, kdy zmizelo. A zdálo se, že je nikdo nepostrádá. Po čase, kdy se znovu usadilo v regálech vinoték, ovšem už v nových, porevolučních evropských cenách, zájem o ně nijak dramaticky nerostl. Stejnou vlnu přezíravosti si tehdy odbyla i tokajská vína ze Slovenska, která byla cenově přece jen přijatelnější.
Nedávno se však světem přehnala „tokajmanie“. To když časopis WineSpectator přibližně před třemi lety v jednom ze svých respektovaných testů představil rating sto padesáti dvou vzorků právě tokajského vína. Samozřejmě nešlo jen o pověstná Aszú, v rámci testu se objevila i suchá vína z odrůdy furmint a také nejedna velevzácná essencia. To je jistě zajímavé, daleko zajímavější však byly body. Vítězný vzorek se téměř dotýkal nejvyšší hranice a skončil na devětadevadesáti bodech. Pětadvacáté víno v pořadí si vydobylo úctyhodných 94 bodů. Šlo o obdivuhodnou sérii, která rázem pozvedla zájem o tokajská i mimo místa, kde byla stabilně oblíbena.
Ovšem v tabulce pořadí se objevila ještě jedna zvláštnost: vína ze sklepů Château Dereszla. Ta se objevují v TOP 25 třikrát, což se nezdá být mnoho. Ale vysoké příčky atakují víny o hodně mladšími, než jsou ta vítězná, i výběry vždy o třídu nižšími. Tedy šestiputnové porazilo mnohé esence, mezi něž se protlačil dokonce i „pětiputňák“.
Toto zaznamenali experti v dovozní firmě Neubauer & syn, vína „přečetli“ a zařadili do svého portfolia. Aby je uvedli v širší povědomí a oprášili slávu tokajských, učinili tak novým způsobem prezentace, k vínům postavili speciální meníčko. V týdnu od 10. září lze v restauraci Perpetuum poznat, kterak chutná menu doprovázené jen a pouze tokajskými víny.
Château Dereszla Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2000. Víno se pyšní barvou tmavého zlata, ovšem ještě bez tmavších tizianovských odstínů. Kytka je bohatá, širokého spektra. Vedle hrozinkové nazrálosti se v ní prosazují tóny ovoce, hlavně světlých peckovin. Překvapivě mocné tělo se představí silnou, vyváženou chutí. Výrazný cukrovo-medový part je obklopen průvodem chutí ovoce, především citrusového. V pozadí zaznívá meruňkové sólo a lehoučká, žádoucí zdravá stopa zoxidování. Chuť je nesena příjemnou, neznásilňující přítomností kyselin a podpořena lehýnkým minerálním vstupem před dozněním. Celkový dojem - včetně příjemné viskozity - působí dojmem, že víno je starší a z vyšší kategorie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).