Menu Zavřít

Žně nabírají zpoždění, sklizeno pouze 16 procent obilí

3. 8. 2010
Autor: profit

Zemědělci dosud sklidili kvůli špatnému počasí pouze 16 procent ploch obilovin a 45 procent řepkových polí. Loni touto dobou bylo obilí sklizeno již z více než třetiny, řepka z více než 80 procent ploch.

Autor: Luděk Vycpálek

BRAND24

Sklizeň ozimého ječmene je téměř u konce a pěstitelé jej mají pod střechou z 95 procent ploch. U ostatních obilovin jsou však žně v začátcích, u jarní pšenice a ovsa dosud ani nezačala. Podle údajů Agrární komory jednu čtvrtinu sklizených ploch překročili pouze farmáři v Jihomoravském kraji, naopak na Karlovarsku žně ještě nezačaly.

Pomalý průběh žní bude podle prezidenta komory Jana Veleby mít pravděpodobně dopad na kvalitu sklizně a způsobí pěstitelům finanční ztráty. Komora odhaduje letošní sklizeň obilí včetně kukuřice na 7,3 milionu tun, o 500 tisíc tun méně než v loňském nadprůměrném roce. Výkupní ceny obilovin jsou zatím mírně vyšší než před rokem, u ozimé pšenice se pohybují od 2900 do 3650 korun za tunu, u jarního ječmene od 2100 do 2500 korun, cena tuny ozimého ječmene začíná na 2200 korunách. Podle zpráv ze zahraničí je však možné očekávat jejich další růst.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).