Menu Zavřít

Znárodnění olejáři

6. 9. 2007
Autor: Euro.cz

H. J. Heinz

BRAND24

Co všechno dokáže kečup Heinz, není z reklam zcela jasné. Naopak zřejmé jsou další záměry prezidenta afrického Zimbabwe - Roberta Mugabeho, jenž počátkem letošního roku slíbil znárodnění důležitých podniků v zemi. A nyní začal sliby plnit. Vláda Zimbabwe převzala počátkem minulého týdne za 6,8 milionu dolarů 49 procent akcií, které ovládal v předním domácím výrobci stolního oleje, v Olivine Industries, americký potravinářský gigant H. J. Heinz.
Podíl předala firmě Cotton Company of Zimbabwe (Cottco), jež je spřízněna se státem; transakci zprostředkovala vládní investiční agentura. Největším akcionářem Cottco je stát prostřednictvím státního úřadu sociálního zabezpečení. Výrobce kečupů a dalších potravin H. J. Heinz byl jedním z prvních zahraničních investorů v Zimbabwe po získání nezávislosti země na Velké Británii v roce 1980.
Mugabe letos pohrozil znárodněním zahraničních společností včetně dolů a bank, když zahraniční vlastníky obvinil z podvratné činnosti, hospodářské sabotáže a zvyšování cen. V červnu nastínila vláda strategii, podle níž budou smět v Zimbabwe podnikat pouze ty společnosti, v nichž nejméně 51 procent budou vlastnit původní černošští obyvatelé Zimbabwe. Plán projednává parlament, avšak drtivou část podniků už beztak řídí „domorodé“ obyvatelstvo a většina cizích firem už kvůli nepříznivým politickým podmínkám zemi opustila.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).