Menu Zavřít

Změny v důchodovém pojištění přináší novela zákona o nemocenském pojištění

3. 1. 2012
Autor: profit

Novela zákona o nemocenském pojištění s sebou přináší i změny v důchodovém pojištění. Rozšiřuje se okruh důchodově pojištěných osob a dochází ke sjednocení okruhu nemocensky a důchodově pojištěných osob.  

Foto: Profimedia.cz

Mimo to se ruší možnost doplacení dobrovolného důchodového pojištění po vzniku nároku na důchod a zaměstnavatel už povinně hlásí jen zaměstnance, kteří pobírají předčasný starobní důchod.

Od 1. 1. 2012 dochází k úpravě okruhu důchodově pojištěných osob. Důchodově jsou pojištěni členové družstva a nově ředitelé obecně prospěšných společností, pokud mimo pracovněprávní vztah vykonávají pro družstvo či obecně prospěšnou společnost práci a jsou za ni odměňováni. Dále jsou pojištěni členové kolektivních orgánů právnických osob, kteří jsou za činnost v těchto orgánech odměňováni, považuje-li se jejich příjem za činnost v těchto orgánech za příjem ze závislé činnosti podle zákona o daních z příjmů. Rovněž jsou pojištěni likvidátoři a prokuristé, pokud se jejich příjem považuje za příjem ze závislé činnosti podle zákona o daních z příjmů a vedoucí organizačních složek zahraničních právnických osob, které jsou v České republice zapsány v obchodním rejstříku.

Do okruhu důchodově pojištěných osob patří od 1. 1. 2012 i zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce, překročí -li jejich měsíční příjem částku 10 000 Kč (více zde).

BRAND24

Napříště bude účast na tzv. dobrovolném důchodovém pojištění možná nejdéle do dne bezprostředně předcházejícího dni vzniku nároku na starobní důchod. Zaměstnavatel také hlásí příslušné správě sociálního zabezpečení, vstoupí-li k němu zaměstnanec, který je poživatelem předčasného starobního důchodu a o tomto zaměstnanci vede zákonem předepsanou evidenci.

Nově se upravují i povinnosti vracení splátek důchodu. Zemře-li osoba pobírající důchod, je pozůstalý manžel/manželka povinen vrátit plátci důchodu splátky důchodu, které byly připsány na účet zesnulého příjemce po dni, za který náležela poslední výplata důchodu zemřelého. Obdobná povinnost je stanovena i pro další v zákoně uvedené osoby. Pokud nelze tyto splátky důchodu vrátit, například nikdo z pozůstalých nemá k účtu zesnulého přístup, jsou tyto splátky důchodu dluhem zemřelého, který je předmětem dědického vypořádání (řízení).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).