Menu Zavřít

Změny v daňových zákonech jsou impulzem pro nebankovní úvěry

16. 3. 2009
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna na začátku března schválila změny v daňových zákonech. Podle České leasingové a finanční asociace tak vzniká prostor pro účelnější využití nebankovních úvěrů a faktoringu.

Autor: Profit - Martin Siebert

Změny v daňových zákonech, které na začátku března schválila Poslanecká sněmovna, pomohou oživit ekonomiku. Myslí si to alespoň Martin Kofroň, předseda představenstva České leasingové a finanční asociace (ČLFA). „Změny jsou významné v kontextu zvažovaných protikrizových opatření. Vytvářejí příhodnější prostor, aby v jejich rámci bylo účelněji využíváno leasingu, nebankovních úvěrů a faktoringu, zejména v aktivitách malých a středních podniků,“ říká.

Asociace dlouhodobě usilovala o to, aby si podnikatelé při nákupu osobního vozu mohli odečítat DPH. O to pozitivněji hodnotí rozhodnutí zákonodárců sladit tuzemskou legislativu s příslušnou unijní směrnicí a všeobecnou praxí tržních ekonomik. Tato změna podle jeho slov stanoví pro české podnikatele při pořizování osobních vozů stejné daňové podmínky, jaké mají jejich zahraniční konkurenti.

BRAND24

V této souvislosti sehraje podle ČLFA pozitivní roli i zkrácení minimální doby finančního leasingu věcí z 2. a 3. odpisové skupiny o šest měsíců na 54 měsíců, respektive 114 měsíců. Tím je podle ČLFA odstraněna diskriminace daňového režimu leasingu ve srovnání s jinými finančními produkty, kterou zavedl zákon č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů. Z přijatých změn považuje ČLFA rovněž za přínosné další zmírnění úpravy zdanění takzvané nízké kapitalizace. V tomto případě vypuštění nákladů na zajištění přijatých refinančních zdrojů z limitů pro výpočet daně podle tohoto ustanovení a zvýšení poměru vlastního a cizího kapitálu pro úvěry a půjčky. V současnosti je tento poměr 1:2, po přijetí novely to bude 1:4 u nebankovních subjektů. Tato změna by měla vést ke zvýšení dostupnosti a k určitému snížení ceny refinančních zdrojů.

Zkrácení lhůt pro odpis hmotného majetku je součástí Národního protikrizového plánu. Úprava zákona dává firmám možnost rozhodnout se, zda budou odpisy u majetku, pořízeného v období od 1. ledna 2009 do 30. června 2010, uplatňovat standardním způsobem nebo v zkráceném režimu. Obdobně to platí formou finančního leasingu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).