Menu Zavřít

Změny odpisů mohou omezit novou výstavbu

2. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Výstavba podobných obchodně-administrativních center se díky zpomaleným odpisům prodraží. MILIONOVÉ ZTRÁTY A CHYBĚJÍCÍ PENÍZE NA DALŠÍ INVESTICE ZŘEJMĚ PŘINESE NĚKTERÝM DEVELOPERŮM NOVELA ZÁKONA O DANI Z PŘÍJMU. ZAVEDLA TOTIŽ NOVOU, ŠESTOU ODPISOVOU SKUPINU A ZAŘADILA DO NÍ VĚTŠINU NEMOVITOSTÍ KROMĚ BU DOV URČENÝCH K BYDLENÍ.

Výstavba podobných obchodně-administrativních center se díky zpomaleným odpisům prodraží.

MILIONOVÉ ZTRÁTY A CHYBĚJÍCÍ PENÍZE NA DALŠÍ INVESTICE ZŘEJMĚ PŘINESE NĚKTERÝM DEVELOPERŮM NOVELA ZÁKONA O DANI Z PŘÍJMU. ZAVEDLA TOTIŽ NOVOU, ŠESTOU ODPISOVOU SKUPINU A ZAŘADILA DO NÍ VĚTŠINU NEMOVITOSTÍ KROMĚ BU DOV URČENÝCH K BYDLENÍ. ODBORNÍ KŮM SE NA NOVELE NELÍBÍ ZEJMÉNA JEJÍ RETROAKTIVITA.

Podle novely platné od 1. ledna letošního roku se hodnota obchodních a administ

rativních středisek, hotelů, školních budov, kulturních domů a dalších nemovitostí bude odepisovat o 20 let déle než dosud, tedy padesát let. Navíc se změna odpisových skupin dotkne nejen nových budov, ale i těch, které již stojí a u kterých odpisy probíhají podle starých předpisů. V praxi to bude znamenat, že se sníží rychlost odpisů, tedy i objem odepisovaných částek. Zvýší se naopak daň z příjmů investorů, kteří si díky rychlejšímu tempu odpisů krátili příslušné daňové odvody. Předběžné propočty mluví o tom, že státní kasa si pomůže o jednu miliardu - naopak nad výdělkem spláčou ti, kteří si na stavební investici půjčili a počítali s odpisy třicetiletými, tedy rychlejšími.

MŮŽE ZA TO EU

Jak je v posledních měsících v ČR obvyklé, ministerstvo financí, které je za vznik novely odpovědné, se zaštiťuje Evropskou unií: prodloužení délky odpisů u některých budov podle ministerstva požaduje Unie, a novela údajně pouze harmonizuje české právo s evropským. Důvodová zpráva novely při projednávání na půdě Poslanecké sněmovny zase poukazovala na vyšší životnost vybraných stavebních děl ve srovnání s ostatními stavebními díly odepisovanými v páté odpisové skupině. Vedle řady výhrad věcného charakteru (jedním z dopadů může být i pomalejší tempo výstavby, zvláště když od letoška platí na stavební práce vyšší sazba DPH) je novela nejvíce napadána za retroaktivitu - bude se vztahovat i na již dokončené nemovitosti. „Problémy mohou mít například ti majitelé budov, kteří je splácejí, ať už formou leasingových splátek nebo jiných úvěrů,“ říká daňový poradce Kamil Janoušek. Pro ně se totiž tyto splátky zřejmě navýší o tu částku, o kterou se sníží roční odpis budov.

MINISTERSKÉ SLIBY

Ještě na podzimní konferenci Real Estate Market 2003-2004 tvrdila zástupkyně ministerstva financí Helena Kelblová, že novela zákona o dani z příjmu se rozhodně nebude týkat již postavených budov. Dnes pouze konstatuje, že to bylo čistě politické rozhodnutí. Stát prostě v rámci reformy veřejných financí hledá peníze, kde se dá. Podle Janouška tlačí Komora daňových poradců na to, aby se novela týkala jen nově postavených budov. „Odborníci zatím vyčkávají, jak se celá věc vyvine, odstranění retroaktivity novely by bylo logickým řešením,“ tvrdí daňový poradce. Zástupce jedné z velkých developerských firem, který si však nepřál být v této souvislosti citován, kritizuje, že vláda stejně jako v jiných oblastech prostě mění pravidla hry v jejím průběhu. „Pak se jen těžko lze divit zahraničním firmám, že postupně ztrácejí zájem o Českou republiku,“ uvedl.

STAVBY JE NUTNÉ PŘEVÉST OKAMŽITĚ

Vzhledem k tomu, že novela neobsahuje žádná přechodná ustanovení a případná další novelizace je v nedohlednu, je nutné všechny stavby, které podle ní spadají do šesté odpisové skupiny, skutečně tam zařadit. „Nelze stavby ponechat v páté skupině a čekat, jak se situace vyvine,“ připomíná Janoušek. V případě, že daná nemovitost slouží jak pro bydlení, tak jako obchodní centrum, bude patřit do té odpisové skupiny, kam by patřila větší část budovy. Velká administrativně-obchodní centra, která obsahují i několik bytových jednotek, ale jejichž hlavní náplní jsou obchody a kanceláře, budou typickými příklady nové odpisové skupiny. Záleží tedy na velikosti podlahové plochy jednotlivých částí objektu s různým účelem.

NOVINKA ZDRAŽÍ ROZPOČTY STAVEB

Daňový poplatník, který až dosud odepisoval cenu nemovitosti v páté odpisové skupině a který se nově zařadí do skupiny šesté, musí v letošním roce počítat své odpisy podle nových koeficientů. V praxi to znamená, že investor, který si v roce 2003 pořídil obchodní centrum za 100 milionů korun, si v minulém roce, pokud se rozhodl pro rovnoměrné odepisování, mohl odepsat 1,4 milionu korun. Letos by si mohl odepsat již pouze něco málo přes jeden milion korun. Jeho ztráta v prvním roce platnosti novely by tedy byla přes 400 tisíc korun. Vzhledem k tomu, že investice do velkých administrativně-obchodních center jsou obvykle řádově vyšší, stejně vzroste i ztráta daného investora z nižších odpisů. Při zrychleném odepisování si mohl investor vmodelovém případě první rok odepsat přibližně 3,3 milionu korun, nyní to budou jen dva miliony korun. Zapomínat se samozřejmě nemůže ani na to, že tato ztráta se pak musí ještě připočítat k tomu, o co investor zaplatí vyšší daně. „Pak je zcela na místě obávat se, že tyto odpisové šarády výrazně ovlivní rozpočty zejména těch nejdražších staveb,“ dodal Janoušek.

6. odpisová skupina

245 Hotely a ubytovací zařízení

245 Administrativní a obchodní centra

245 Společenské a kulturní budovy

245 Muzea a knihovny

245 Školy a budovy pro výzkum

BRAND24

245 Historické nebo kulturní památky

Zdroj: MF

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).