Menu Zavřít

Změna systému úrazového pojištění

20. 8. 2007
Autor: Euro.cz

Před pár měsíci jste - vedle chystaných změn systému nemocenské - psali také o chystané změně úrazového pojištění. Nějaký podrobnější článek o novém systému ale zatím nevyšel, přitom má platit už od roku 2008. Nebo nová vláda něco změnila? Novému systému úrazového pojištění jsme se už skutečně podrobně nevěnovali, protože jej nová vláda odložila.

Před pár měsíci jste - vedle chystaných změn systému nemocenské - psali také o chystané změně úrazového pojištění. Nějaký podrobnější článek o novém systému ale zatím nevyšel, přitom má platit už od roku 2008. Nebo nová vláda něco změnila?

Novému systému úrazového pojištění jsme se už skutečně podrobně nevěnovali, protože jej nová vláda odložila. O tomto rozhodnutí jsme přinesli krátkou zprávu v Profitu č. 25/2007.

Dříve plánovaný termín -leden 2008 - tak byl o dva roky odložen. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas navíc prosazuje změnu původního sociálnědemokratického plánu.

Podle návrhu, prosazeném dříve ČSSD, měl odškodňování za pracovní úraz a nemoc z povolání převzít od dvou komerčních pojišťoven stát, tedy Česká správa sociálního zabezpečení. Ministr Nečas však mimo jiné upozorňoval, že tato instituce potřebuje na přípravu víc času, víc peněz a další zaměstnance.

Nyní zaměstnavatelé platí úrazové pojištění Kooperativě nebo České pojišťovně. Situaci již dříve kritizovala Evropská unie, která navrhla dvě řešení -buď do systému zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát. Topolánkova vláda připustila, že odklad nového systému prodlouží dobu, po kterou nebude české právo v souladu s unijní legislativou. Jde však prý o dočasný stav.

BRAND24

Podle Nečase existují tři možnosti, jak úrazové pojištění upravit. Jednou z nich je zvolit státní model, ale připravit ho lépe. Další variantou je komerční model, ale liberalizovaný, to znamená pustit na trh víc než dvě pojišťovny. Třetí možností je pověřit provozováním úrazového pojištění zdravotní pojišťovny.

Petr Kučera, Profit

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).