Menu Zavřít

Zlotý a forint se utrhly ze řetězu a rychle posilují

2. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Středoevropským měnám se daří. Zlotý od začátku týdne zpevnil vůči euru o 3 %, forint o více než 2 % a koruna přidala přibližně procento.

Autor: Profit

Poslední vývoj měn v regionu je tak nadějný, že vzbuzuje domněnku, že střední Evropa má opravdu již to nejhorší za sebou a příslušné měny se vrátí ke svému dlouhodobě pozitivnímu konvergenčnímu příběhu. Je tedy budoucnost středoevropských měn opět jen namalovaná na růžovo?

Nepochybně existují podpůrné argumenty proto se domnívat, že zlotému a spol. by se mohlo dařit. Mezi ty patří dvě skutečnosti: za prvé, nehledě na pokračující masakr exportně orientovaného průmyslu ve střední Evropě, se ostře sledované běžné účty platební bilance vyvíjejí až nečekaně příznivě. Za druhé, na rozdíl od vyspělých zemí, zůstává ve střední Evropě míra inflace viditelně kladná - v Polsku a Maďarsku dokonce tak, že se pohybuje na horní hranici cíleného inflačního pásma.

BRAND24

To má pak za následek to, že příslušné centrální banky mohou na další uvolňování měnové politiky zapomenout. Relativně vysoké úrokové sazby spolu s nižší vnější nerovnováhou a klesající volatilitou na globálních trzích jsou pak živnou půdou pro carry trade obchody, což má na dotyčné měny blahodárný účinek (v tomto ohledu nízko úročená koruna musí nutně zaostávat).

Více na Aktuálně.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).