Menu Zavřít

Zlepšení životního prostředí

5. 11. 2009
Autor: Euro.cz

Firma FloDesign vyvinula novou větrnou turbínu, Xeros pračku s nižší spotřebou energie i vody

ENERGETIKA Vychytaná větrná turbína

Firma FloDesign Wind Turbine vyvinula kompaktní prototyp větrné turbíny, v jejíž konstrukci využila specifika tryskových motorů. Prototyp získává elektřinu z větru třikrát efektivněji oproti současným větrným elektrárnám se třemi lopatkami. Dva soustředné prstence usměrňují vzduch tak, že ve chvíli, kdy projde lopatkami, vznikají rotující víry – připomínající malá tornáda. Tím dramaticky roste průtok vzduchu. Zastánci návrhu se domnívají, že může v mnoha ohledech změnit větrnou energetiku. Dnes používané vysoké větrné elektrárny lze přepravovat jen pomocí dlouhých přívěsů. Model navržený firmou FloDesign se vejde na jediný běžný nákladní automobil.
Nová konstrukce navíc umožňuje vyrábět elektřinu i při menších rychlostech větru a nárazových poryvech. Díky tomu je vhodná především pro taková místa, jako jsou města a pláže, jež nejsou přístupná pro větší nákladní auta. Firma rizikového kapitálu Kleiner, Perkins, Caufield & Byers vložila v roce 2008 do společnosti se sídlem ve Wilbrahamu ve státě Massachusetts investice v objemu šesti milionů dolarů. Firma FloDesign, jež navíc získala finanční podporu od amerického ministerstva energetiky, věří, že se jí do konce roku podaří získat dalších 25 milionů dolarů.

Popisek s. 59:
Fotografie prototypu větrné turbíny z dílny společnosti FloDesign.

OCHRANA PŘÍRODY Praní téměř bez vody

V hotelech, nemocnicích a komerčních prádelnách se každý den vyperou tuny špinavého prádla. Výsledkem jsou přemrštěné účty za vodu a záplava splaškové vody. Začínající nadějná firma Xeros, jež vznikla z impulzu britské univerzity v Leedsu, zahájila vývoj praček, jež budou namísto větší části vody využívat nylonové kuličky o velikosti rýžových zrnek.
Kuličky se v rotačním válci modifikované pračky smísí s malým množstvím pracího prostředku a vody. Granule se chovají jako chemické magnety, jež absorbují špínu a mydlinky, zatímco víří a rotují mezi prádlem. Po vyprání prádla se granule automaticky oddělí otvorem v bubnu. Po několika stovkách pracích cyklů se granule budou recyklovat, uvádí generální ředitel Bill Westwater. Laboratorní testy prokázaly, že tento prací proces splňuje normy na praní, přičemž uspoří 90 procent vody a 30 procent energie. Firma Xeros, jejíž financování v objemu tří milionů dolarů tvoří veřejný i rizikový kapitál, se chystá zahájit komerční prodej těchto praček koncem příštího roku.

Popisek s. 59:
Při nové metodě praní nahradí většinu vody granule o velikosti zrnka rýže

BRAND24

Copyrighted 2009 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Edita Jiráková

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).