Zlato v kolkovně

20. srpna 2008, 13:32 - Dana Langášková
20. srpna 2008, 13:32

Thajsko, Vietnam, Kambodža, Bali i Borneo na Starém Městě

Možná si někteří z vás stačili v uplynulém půlroce všimnout, že na Starém Městě přibyla nová asijská restaurace. Patří jim jednička s hvězdičkou za postřeh. Angel v kolkovně totiž snadno přejdete, ledaže byste šli najisto. Budiž hned zkraje řečeno, že tento podnik je pravým opakem všech čínských či thajských zařízení, na která jste v Praze dosud narazili. Šelest andělských křídel či sublimované prostředí rozhodně neočekávejte, okřídlené symboly uvidíte pouze na dveřích suterénních toalet. Zkrátka a dobře, octli jste se ve střídmém, nikoli však sterilním interiéru s osobitým designem, kde se podává moderní asijská kuchyně. V praxi to znamená, že si tu můžete objednat pokrmy jak z Thajska či Vietnamu, tak z Kambodže, Bali nebo Bornea. Jednotícím prvkem zařízení je exkluzivně působící zlatá barva. Všimnete si jí na stěnách, osvětlovacích tělesech i na prostírání. S ní o to více kontrastují ostatní výrazně tmavší prvky interiéru. Skrovný počet strávníků prozrazuje, že si sem lidé z okolí dosud asi nenašli cestu, a to navzdory cenově zvýhodněné dvou- či tříchodové obědové nabídce (netušily jsme, že obědové menu je o hodně skromnější než večerní, ale jak se brzy ukáže, nemusíme litovat). Nám to sobecky nevadí, jako královny si vybíráme to nejlepší místo a odevzdáváme se do rukou neuvěřitelně milému a vnímavému mladému personálu, jemuž je neafektovaný úsměv evidentně druhou přirozeností. Hned v úvodu se nám dostává černé člunkovité misky, na níž sedí bílé porcelánové „minikřesílko“ s hrudkami másla a krystalky hrubozrnné soli, obklopené z obou stran dvěma páry dosud horkých křupavých briošek.
Tříchodové menu komponujeme ve složení tuňák marinovaný v chilli a limetkovém oleji s listy rukoly a červené řepy s asijskou vinaigrettou, černým pepřem kořeněné krevety s kari listy a zelenými chilli s jasmínovou rýží a badyánová panna-cotta s maracujovým coulis s bazalkou. Dále rajčatovo-kokosová polévka s hořčičnými semínky a kari listy, indonéský pečený telecí filet s kokosem a chilli s voňavou žlutou rýží a nakládaným zázvorem a na závěr cheesecake z bílé čokolády s mangovo-limetkovou omáčkou.
První přichází na řadu tandem tuňák – polévka. Na čtvercový talíř v kuchyni naaranžovali hromádku drobných rukolových listenů promísených s méně obvyklými listy červené řepy, na níž se křížem vyjímá několik štangliček křehoučkého tuňáka, posypaných hrubou solí a pepřem. Kompozici po obvodu formálně i barevně dotvářejí třetinky cherry rajčátek a sem tam nějaký ten cákanec oranžové vinaigrette. Ať už se příbor ujme čehokoli, nelitujeme. Limetkový olej zafungoval jako magické zaklínadlo, čeho se dotkl, tomu dodal netušenou noblesu, ať je to zelené lupení či rybí maso. Chilli obstaralo potřebný žár, asijský dresink nádech exotiky. Čerstvý pepř a hrubá sůl bezprostřední razanci a vjem „tady a teď“.
Velký bílý polévkový talíř obsahoval kromě růžovo-oranžové tekutiny maličké kousíčky rajčat a pár zelených listů kari. Nádherně vonící polévka je jemná, ale přitom nepostrádá jistou pikantnost, již mají na svědomí kousíčky zázvoru a malé černé tečky, a to nikoli pepře, jak jsme se trochu obávaly (pro svoji poněkud prvoplánovou chuť nepatří k našim největším favoritům), ale drcených hořčičných semínek. Polévka je kapičku nasládlá, kapičku nakyslá, žádná z těchto charakteristik však nepřevládá. Jsme nadmíru spokojené, polévka je jemná, přitom však rozhodně ne fádní, její voňavá, exotická chuť si nás získala. Po entrée tohoto kalibru se už nepokrytě těšíme na hlavní chody. Z prvního talíře se na nás záhy směje kopeček bělostné rýže, zpod kterého vykukují spirálky slíbených krevet, obé korunuje snůpek tenoučkých zelených stonků netušeného původu. Zvědavé hrábnutí vidličkou odhaluje lístky kari a koriandru, patro identifikuje proužky strouhané okurky a čehosi dalšího, nač je naše představivost krátká. Dovídáme se, že jde o sladkou bramboru. Jemný, nasládlý vršek dává tušit ďábelský spodek. A věru, krevety byly vskutku připraveny na zeleném chilli, navíc obsahují i celé kuličky černého pepře (který byl rafinovaně obalen mírně zkaramelizovaným cukrem – sto bodů za invenci). Chutnají znamenitě, od žáru si naštěstí lze odpočinout u neuvěřitelně lahodné jasmínové rýže. Čerstvé listy koriandru a kari kreaci posouvají nad rámec pouhého kontrastu pálivé – nepálivé.
Telecí je oproti naší původní představě pokrájeno na širší nudličky, spočívající v načervenalé omáčce, v níž identifikujeme kousky chilli papričky, díky níž má docela grády. Jejich intenzitu ještě umocňují nudličky nakládaného zázvoru a na proužky nakrájená jarní cibulka. Omáčky je poměrně střídmá porce, ale úplně stačí, je hustá a chuťově výrazná, barvou připomíná omáčku z kuřete na paprice, ovšem chuť je úplně jinde. Ač se zpočátku nezdála, pálí zdatně, je to ale ostrost navýsost příjemná, navíc mírně otupená přítomností kokosového mléka. Měkoučké maso skvostně doplňuje. I rýže je vynikající, sypká zrníčka vyjíme do posledního. Další trefa do černého.
Tříchodové menu uzavírají pochopitelně dezerty. Už pouhý jejich popis zní lákavě a netradičně, což potom skutečnost! Podávají se na skleněných talířích s paprskovitým vzorem. Na prvním z nich se dosud chvěje pružná smetanová bábovička přizdobená zeleným lístečkem slazené bazalky a poprášená mletým badyánem. Vychlazení delikátní, badyánově mléčné chuti jedině prospělo, ostře oranžová maracujová dřeň je osvěžující, lehce nakyslá a naprosto originální. Dezert si právem odnáší to nejlepší vysvědčení.
Cheesecake nezůstává o nic pozadu. Sympaticky pomenší řez (obvykle bývá servírován v takové porci, že už po polovině člověku leze ušima…) úžasné krémovité konzistence, mající základnu v klasickém sušenkovém korpusu, je pocákán hustým pyré výrazné chuti limetek a manga. Je to jednoduché, ale působivé, a to vizuálně i chuťově. Krémový sýr (či žervé nebo tvaroh?) s bílou čokoládou je sametově hladký, bílá čokoláda navíc způsobila, že je méně nakyslý, než někdy bývá. Na patro působí jako balzám, ovšem ve chvíli, kdy by mohl začít trochu nudit, se dostává ke slovu skvostná ovocná omáčka, která celou kreaci vyburcuje k dalšímu rozměru.
Bohužel se přiblížil okamžik, kdy musíme odejít, a tak ještě aspoň objednáváme kávu. Dostáváme ji v půvabné skleničce, škoda jen, že bez doprovodu vody. Je silná, docela příjemné chuti. Náš účet je na 1150 korunách, což považujeme za opravdovou výhru. Takhle jsme si už dávno nepochutnaly. Navzdory relativně omezenému výběru z obědového menu byla všechna jídla zkrátka vynikající, obsluha rovněž na jedničku.
P. S. Navnaděné na nejvyšší míru vyzkoušely jsme o pár dní později i večerní menu, a euforický stav se opakoval. V tříčlenné společnosti jsme tentokrát spořádaly hlavní chod a dezert, popily po skleničce vína a osvěžily se několika láhvemi vody, což suma sumárum vyšlo na 2500 korun. Uhradily jsme je bez mrknutí oka.

Angel
Adresa: V kolkovně 7, Praha 1, 110 00
Tel.: +420 773 222 422
www.angelrestaurant.cz Otevírací doba: po – so 11.30 – 24.00 (oběd 11.30-14.30 večeře 18.30-22.00)
Počet míst: Druh kuchyně: moderní asijská Platební karty: všechny běžné
Země původu nabízených vín: Rakousko, Německo, Francie, Španělsko,ČR
Hodnocení restaurace:
jídlo 50 bodů z 50
obsluha 19 bodů z 20
nápoje 9 bodů z 10
prostředí 9 bodů z 10
Kvalita/cena 10 bodů z 10
Celkem 97 bodů ze 100

VALUE FOR MONEY 10/10

+ invenční pokrmy v dokonalém provedení
- po usilovném hnidopišení snad jen to přilepené pozadí ke koženkové pohovce

Výběr z jídelního lístku:
Kořeněné rybí koláčky z mořského okouníka na způsob z Bali se sambalem z citrónové trávy a šalotky 225,-
Grilované krevety balené v banánových listech servírované s kokosovým chutney a mangovou salsou 290,-
Vietnamské nebeské rolky z rýžového papíru s hovězím masem a dipem z palmového cukru a chilli 230,-
Filet z tuňáka s tamarindem a chilli podávaný s pyré ze sladkých brambor se zázvorem a křupavými listy z červené řepy 490,-
Opečené mušle svatého Jakuba s kokosovou laksou nyonya s nudlemi, ananasem, křupavou šalotkou a asijskými bylinkami 525,-
Pomalu dušené jehněčí lýtko ve voňavém koření podávané s malajskými bramborami a špenátem a restovaným kokosem 405,-
Puding z černé rýže s kokosovým semifreddem a karamelem z palmového cukru 155,-
Badyánová panna-cotta s růžovou omáčkou podávaná s liči v sirupu z citronové trávy 155,-

Výběr z vinného lístku:
Pinot blanc vieilles vignes ´05, Meyer-Fonné 800,-
Riesling Steinriegl Federspiel ´06, Prager 1150,-
Corton-Charlemagne grand cru ´04 3750,-
Marqués de Cáceres, Rioja DOC 550,-
Frankovka Pozdní sběr Barrique ´06 Moravíno Valtice 650,-
Nové vinařství cuvée Asparagus ´06 650,-

Mohlo by vás zajímat

  • Je o mě zájem, říká expremiér Jiří Paroubek v Euro TV

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

Hry pro příležitostné hráče