Menu Zavřít

Zlaté perličky z kaštanového lesa

30. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Šumivá vína z Ca’del Bosco možná nejsou tak „akademická“, o to jsou však hravější

Franciacorta je nyní označována pro své půdní a klimatické podmínky za „malou Francii“. Jenže když se v roce 1965 Annamaria Clementi Zanellová nastěhovala do domu mezi vzrostlými kaštany poblíž osady Erbusco, netušila, co ji tam čeká. Nezdálo se o tom ani jejímu synu Mauriziovi, který o pět let později vstoupil do vinařského dění země tichými víny „bílé a červené z Franciacorta“. K dnešní slávě jména Ca’del Bosco měl tehdy nový sklep stejně daleko jako na Měsíc, přesto však šlo o první krok k budoucímu věhlasu.

Touha po dokonalosti

Maurizio Zanella se v severní Itálii pustil do práce, která vyústila v osmdesátých letech minulého století prvními sériemi klasicky připravovaných šumivých vín. Tam někde vznikl základ vnímání oblasti Franciacorta coby nejprestižnějšího místa produkce šumivých vín v Itálii, tam někde se zrodilo to, co vyústilo v nečekaný sukces, dodnes nepřekonaný.
Napohled to vyhlíží velice prostě. Necelých třicet let po prvních pokusech s lisováním hroznů se Mauriziovo víno – tentokrát už šumivé cuvée Annamaria Clementi – ocitlo mezi stovkou nejprestižnějších vinných etiket. To když je nedávno časopis Decanter zařadil mezi vína, která byste měli stihnout ochutnat před smrtí.
Pro naplňování představ, které si Maurizio o budoucí podobě Ca’del Bosco vytvořil, mu velkou inspirací byly návštěvy vyhlášených šampaňských domů, kdy se detailně seznámil s přípravou šumivého vína. Při nich ihned pochopil, co pro šumivá vína znamená nejvyšší možná kvalita hroznů, a soustředí se na ni. Ve své snaze zašel dokonce tak daleko, že v Lombardii založil šlechtitelskou stanici, kam se jezdí učit přední sklepmistři vyhlášených sklepů produkujících šumivá vína – a mezi nimi i ti ze Champagne. Péči o hrozny tu totiž dovedli k dokonalosti.

Filigránská práce

Existují místa, která mají magický účinek na ty, kteří tam žijí. Jedním takovým místem jsou sklepení Ca’del Bosco. Maurizio svou vášeň pro víno rozpouští v každé kapce svých mimořádných nápojů. Ať si otevřete láhev Annamaria Clementi, Franciacorta Brut či Dosage Zero, v každé bublince pocítíte touhu po dokonalosti, která jejich autora neustále žene kupředu.
Brilantní, jiskřivý odstín zlata Ca’del Bosco Cuvée Prestige DOCG prozařují pablesky světla, které prostupují myriády drobounkých perliček vystupujících k hladině. V nose se projeví svěží odér rév, živá vůně jablek a tóny exotického ovoce.
Excelentní bouřlivé perlení je tvořeno filigránsky jemnými bublinkami. Chuť je italsky bujará, skrz naskrz živoucí a zvláštně „šťavnatá“. Oxid se neupejpá, dává o sobě znát, na druhé straně však neuzurpuje výraz vína, takže je perlení decentní až noblesní. Všechny finesy, které se podílejí na šumivém víně extraligové pověsti – svěžest, ovocitost, bouřlivý „tah“ vzhůru k velkému finále – v tomto nápoji mají své místo. Vedle mazlivosti hroznu a pikantu zeleného jablka se řadí espritní dotek dřeva réví spřátelený s hladivým smetanovo-máslovým podotknutím. Noblesa oříškového podkresu propojená s krajkovou rozpustilostí perličky udělá z doušku veskrze potěšující napití se závěrem kulatým jako slunce a osvěžujícím jako koupel v ranním příboji. Šumivá vína z Ca‘del Bosco možná nejsou tak „akademická“ jako v případě velkých šampaňských, o to jsou však životnější a hravější. Mají zkrátka optimismu tolik jako země, v níž se rodí.

BRAND24

Ca’del Bosco Cuvée Prestige Brut DOCG

Použité odrůdy Chardonnay 75 %, Pinot Bianco 10 %, Pinot Nero 15 %
Školení základní bonifikace v nerezových tancích, odrůdy odděleně cca 8 měsíců, poté scelení a druhotné kvašení na lahvi; zrání na kvasnicích 28 měsíců, po degorzáži krátká stabilizace
Alkohol 12,5 %
Vývojový potenciál: víno připravené k okamžité konzumaci, nicméně léty neztrácí
Distributor pro ČR: www.lesa.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).