Menu Zavřít

Zlaté mince

3. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Zajímavá možnost pro konzervativní investoryZlaté mince mohou byly od května letošního roku zařazeny v novele zákona o DPH mezi tzv. investiční zlato s nulovou daňovou sazbou. Na rozdíl od minulosti tedy mohou posloužit jako atraktivní investiční instrument.

Zlaté mince mohou byly od května letošního roku zařazeny v novele zákona o DPH mezi tzv. investiční zlato s nulovou daňovou sazbou. Na rozdíl od minulosti tedy mohou posloužit jako atraktivní investiční instrument.

Rozhodnete-li se koupit si zlaté mince, máte v podstatě dvě možnosti. Tou první je navštívit jeden ze specializovaných obchodů, zabývajících se numismatikou, jejichž seznam je na internetovém serveru České národní banky. Druhou možností je stát se členem České numismatické společnosti a mince získat nákupem, výměnou nebo dražbou na aukcích, kam mají přístup pouze její členové.

Přitom všem je dobré vědět, že zlato a tedy i mince z tohoto kovu jsou investicí spíše dlouhodobou, a hodí se tedy spíše pro investory konzervativní s malými nároky na likviditu investice. Výnos či ztráta závisí na pohybu světové ceny zlata, která pochopitelně nesměřuje jenom směrem vzhůru a také obvykle nepodléhá prudkým a radikálním změnám.

Ve světě je pro tyto účely nejvíce využíván jihoafrický kruggerrand, vedle něj pak mince americké, kanadské a australské, ale třeba i čínské či mexické. Na našem trhu ovšem můžeme koupit i mince domácí provenience.

Dukáty i koruny

Nejstaršími domácími českými mincemi jsou Svatováclavské dukáty z roku 1923-39, které byly mimořádně raženy ještě v roce 1951, ale to pouze pro zahraniční zájemce za valuty. V roce 1978 byla vyrobena sada dukátů Karel IV, přičemž jednodukáty z této sady byly raženy až do roku 1982.

Od vzniku České republiky byly vydávány mince ve třech řadách: Koruna česká (1995-97), Karel IV. (1998-99) a od roku 2001 ještě řada Deset století architektury (do roku 2005). Počet ražených kusů je v jednotlivých letech různý. Například Svatováclavské dukáty byly v roce 1925 raženy v desetitisících kusů, ale v roce 1938 pouze v desítkách kusů. Mince Deset století architektury jsou raženy vždy dvě ročně v počtu 2000 kusů běžné kvality (standard) a 3000 kusů špičkové kvality (proof). V některých letech , například 1982-95 a v roce 2000, nebyly u nás žádné zlaté mince raženy. Úroveň českých a československých mincí je velmi dobrá, což v roce 1999 potvrdila mince s nominálem 10 000 Kč ze sady Karel IV., která byla vyhlášena nejkrásnější zlatou mincí tohoto roku na světě.

V současné době může vydávat mince pouze Česká národní banka (ČNB). Pamětní mince mají kromě nominální hodnoty samozřejmě ještě hodnotu sběratelskou, která je určena převážně především počtem ražených kusů. Proto byla například v korespondenční aukci ČNB vydražena sada zlatých dukátů z roku 1951 za neuvěřitelných 703 tisíc korun.

Mince nejsou medaile!

Je zapotřebí rozlišovat mince od medailí. Jak již bylo řečeno, zlaté mince může emitovat pouze ČNB a teoretický vzato, mohou sloužit jako platidlo - mají svou nominální hodnotu a nesou i název státu.

Medaile jsou zpravidla vydávány k různým výročím, na rozdíl od mincí nemají také žádný nominál. Razit, vydávat a prodávat je může prakticky každý, kdo k tomu má příslušné vybavení. Z toho důvodu neexistuje žádná jejich centrální evidence a počty ražených kusů zveřejňují pouze jednotliví vydavatelé ve svých katalozích. Ceny jsou různé a pohybují se v řádu stovek až desetitisíců Kč.

Existují případy, kdy je možná záměna mince s medailí. Například firma Zlatá koruna vydává medaili Svatováclavský dukát, podobně jako Bižuterie Česká Mincovna vydává Dukátovou řadu České republiky. Vždy se však jedná o medaile! Pravé mince jsou pouze dříve zmíněné dukáty Svatováclavské a dukáty Karel IV.

Dalším případem, kde může dojít k záměně, jsou medaile s motivy českých peněz, které opět vydává Bižuterie Česká Mincovna. V letošním roce byla vydána zlatá medaile s motivem dvacetikoruny z roku 2000, která na pohled vypadá jako zlatá mince. Má dokonce označení 20 Kč, ale na rubové straně je vyobrazení mincovního města Český Krumlov.

Ceny zlatých mincí

BRAND24

(v letech 2003 - 2004, v Kč)

Mince20032004
 Dukát jubilejní 1923 (číslovaný)95 000120 000
 Románský sloh 20014500 8000
 Pozdní gotika 20024300 5000 
 Raná gotika 20024500 500 
 Renesance 20024300 4500 

Pramen: V. Novotný, M. Moulis: Mince Československa, České republiky a Slovenské republiky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).