Menu Zavřít

Zkuste dovolenou na lodi!

7. 11. 2005
Autor: Euro.cz

NETRADIČNÍ DOVOLENÁ Dovolená strávená na lodi patří spíše mezi okrajové, avšak nikoliv nezajímavé, způsoby trávení volného času. Zajímá vás, co se za takovouto dovolenou skrývá? Jaké nabízí zážitky? Kolik stojí?

NETRADIČNÍ DOVOLENÁ Dovolená strávená na lodi patří spíše mezi okrajové, avšak nikoliv nezajímavé, způsoby trávení volného času. Zajímá vás, co se za takovouto dovolenou skrývá? Jaké nabízí zážitky? Kolik stojí? Řekneme-li známým, že se chystáme na dovolenou k moři či na hory, zpravidla k tomu není nutné nic dodávat -základní představu si udělá každý. Pochlubímeli se však plavbou po moři, série doplňujících otázek nás nemine. Někdo si vybaví jachtu, jiný zase plachetnici, možná v představách dojde i na zaoceánskou loď á la Titanic. Nabídka lodí, na kterých můžete strávit dovolenou, je opravdu široká. PĚT HVĚZDIČEK NA VODĚ

Moderní pasažérské lodi, které pojmou tisíce turistů, jsou v podstatě obrovskými plovoucími hotely. Nabízejí různou úroveň ubytování od jednoduchých pokojů bez oken až po rozlehlé apartmány s terasami s výhledem na moře. Kajuty poskytují hotelový komfort se vším všudy. Lodě jsou vybaveny stejně jako hotely: mají restaurace, bary, obchody, sportovní zařízení, kina, bazény apod.

Přes noc tyto kolosy většinou plují z jednoho turisticky atraktivního místa na druhé a ráno se již cestující mohou plně věnovat krásám nově navštívené lokality. Některá letoviska však nemají dost velká nábřeží pro přistání těchto mořských obrů. V takovém případě zakotví na moři poblíž přístavu a turisté jsou přepravováni na pevninu velkými záchrannými čluny. Obyvatelé plovoucích hotelů si tak užijí aspoň nějaké dobrodružství. Ceny za pobyt se velmi liší, týdenní pobyt na kvalitní lodi s polopenzí lze pořídit na osobu již od 1000 eur.

NA GULETĚ ZA PIRÁTY

Další možností, jak se vydat na moře, jsou 20 až 30metrové lodě vybavené motorem i plachtami - takzvané gulety. Často se na nich v turistických centrech pořádají výlety ve stopách pirátů. Gulety však s piráty mají pramálo společného. Jsou to tradiční turecké lodě, které sloužily především pro přepravu nákladu a k rybolovu a teprve později se začaly stavět výhradně pro rekreační účely. Gulety mívají šest až dvanáct dvoulůžkových kajut a nabízejí různou úroveň výbavy i poskytovaných služeb. Ty kvalitní poskytnou komfort hotelového pokoje včetně zásuvek na 220 voltů, klimatizace a vlastní koupelny. Navíc máte k dispozici kajaky, surfy, případně vodní skútry.

Nejčastěji lodě typu gulet uvidíte v Chorvatsku a Turecku, méně již v Řecku a Španělsku. Guletu lze pronajmout i celou. Můžete si pak určit trasu plavby, úroveň služeb, jídelníček, a posádka bude v rámci možností plnit vaše přání. Pro skupinu 12 osob začíná cena týdenního pronájmu velmi dobře vybavené gulety z turecké Bodrumi na 3500 eurech.

Rozhodnete-li se pro pronájem jedné kajuty, má to tu nevýhodu, že loď sdílíte s cizími lidmi a plujete po předem stanovené trase. Obecně také platí, že úroveň lodí pronajímaných po kajutách je výrazně horší než lodí pronajímaných jako celek.

Na guletách můžete navštívit stejná místa jako na hotelových lodích. Jejich rychlost je však třikrát a čtyřikrát menší a za týden tak Středozemní moře napříč rozhodně nepřeplujete. Na druhou stranu můžete kotvit v romantických zátokách a na místech, kam se velké lodě nedostanou.

NENASYTNÁ JACHTA

Zajímá-li vás dovolená na motorové jachtě, měli byste hned od začátku vědět, že cena, kterou zaplatíte za pronájem, není poslední významnou položkou celkového rozpočtu dovolené. Například náklady na pohonné hmoty mohou cenu pronájmu i převýšit. Rychlost motorové jachty se pohybuje kolem 30 uzlů (zhruba 54 kilometrů za hodinu) a spotřeba 100 litrů za hodinu provozu není pro tato plavidla ničím neobvyklým.

Obytné motorové jachty mívají velkou centrální místnost, které se v tomto případě říká salon. V salonu můžete odpočívat, sledovat televizi, poslouchat hudbu nebo hodovat u jídelního stolu. V přední části salonu bývá pracoviště kapitána, plně vybavená kuchyně a vstup do podpalubí. Zde najdete kromě sociálního zařízení hlavní ložnici a podle velikosti jachty i další, většinou mnohem menší kajuty. Salon bývá v zadní části propojen s otevřenou palubou se stolečkem a lehátky. V přední části paluby bývá prostor pro slunění. Některé jachty mají tzv. flybridge, můstek nad střechou salonu, kde je pod širým nebem druhé pracoviště kapitána a další obytný prostor.

Pro pronájem motorové jachty bez kapitána potřebujete nejen oprávnění k řízení jachty, ale i dostatek zkušeností. Nemáte-li jedno nebo druhé, můžete si kapitána najmout. Pokud přiberete na palubu i kuchaře, postará se o kulinářské hody a hosteska vám zajistí ostatní servis. Za služby kapitána každý den zaplatíte přibližně 120 eur, kuchař stojí 100 eur a hosteska vás za den vyjde na 80 eur.

Bez posádky se běžně pronajímají motorové jachty do délky 15 metrů. Loď bez posádky lze najmout v Chorvatsku, v Řecku v Jónském moři a Saronském zálivu či na Baleárských ostrovech. Naopak jachty bez posádky nejsou nabízeny v místech, kde bývá silný vítr a vysoké vlny -například oblast mezi Řeckem a Tureckem. Na těchto místech, ale i dalších atraktivních destinacích, jsou k dispozici velké luxusní motorové jachty s kompletní posádkou. Například za týdenní pronájem jachty Princess 65 s kapitánem a posádkou zaplatíte v červnu na Azurovém pobřeží 29 500 eur. K pronájmu jsou i extrémně velké obytné motorové lodě jako třicetimístný motorový katamaran Pegasus nebo známá Christina, kterou vlastnil řecký rejdař Onassis. Cena se stanovuje vždy na den, program i jídelníček jsou s klientem sestavovány několik týdnů před plavbou.

S VĚTREM O ZÁVOD O plavbě na plachetnicích se říká, že to není ani sport, ani typ dovolené, ale spíš životní styl. Něco pravdy na tom bude, už samotná plavba na plachty většinu lidí fascinuje. Plachetnice dosahují rychlosti šest až deset uzlů (11 až 18 kilometrů za hodinu), a to v porovnání s motorovou jachtou nebo hotelovou lodí opravdu není mnoho. Více času tak zbývá pro život na palubě: četbu, opalování či rybaření. Pokud však plavbu pojmete trochu sportovněji, ani na jedno nebudete mít čas. Práce s laděním plachet a navigace totiž dokáže zaměstnat všechny členy posádky. Záleží tedy jen na vás, čemu dáte přednost. Plachetnice má jinou konstrukci než motorová jachta. Má vysoký stěžeň a asi dvoumetrový kýl s těžkým závažím. Všechny kajutové plachetnice pronajímané na moři jsou vybaveny vlastním naftovým motorem, jehož výkon umožní dosáhnout na klidné hladině skoro stejnou rychlost jako při plavbě na plachty a s dobrým větrem. Spotřeba je přijatelná a za týdenní plavbu málokdy přesáhne 100 litrů nafty. V zadní části paluby plachetnice, před pracovištěm kapitána, je tzv. kokpit, ve kterém je dostatek místa k sezení pro celou posádku. Bývá tam sklápěcí stůl, který umožňuje stravování pasažérů pod širým nebem. Z kokpitu se po schůdcích schází do salonu s plně vybavenou kuchyní, kapitánským stolkem a sedací soupravou se stolem pro posádku. Ze salonu se vchází do kajut a většinou i do koupelen. Velmi komfortní plachetnice mívají koupelny přístupné přímo z kajut. Pro pronájem celé plachetnice potřebujete oprávnění k jejímu řízení a opět dostatek zkušeností. Plachetnici si stejně jako motorovou jachtu můžete pronajmout i s kapitánem nebo s kuchařem. Za vlastní pronájem zaplatíte od 1000 do 9000 eur za týden. Ceny za pronájem stejného typu plachetnice se ve většině destinací neliší. Výrazný rozdíl však bývá mezi cenou v hlavní sezoně a mimo sezonu. Například za čtyřkajutovou plachetnici pro osm osob se dvěma koupelnami zaplatíte v hlavní sezoně v Chorvatsku 3200 eur, v Řecku 3400 eur, v Turecku 3000 eur a na Kubě zhruba 3200 eur. Za špičkovou plachetnici v pětikajutové verzi s generátorem 220 voltů a klimatizací zaplatíte v Řecku v plné sezoně 9000 eur, mimo sezonu jen 6500 eur. DŮLEŽITÉ NEZBYTNOSTI

Plachetnice mají stejně jako motorové jachty nádrže na pitnou vodu, které je nutné pravidelně doplňovat v přístavu. Lépe vybavené lodě mívají vlastní odsolovací zařízení.

Pro jachty i plachetnice platí, že prostor je mimořádně efektivně využit. Standardní kajuty mají mnohem menší plochu než nejmenší evropský hotelový pokoj. I přesto poskytují dostatek komfortu pro spánek. Hlavní, majitelské kajuty bývají naopak dostatečně prostorné a vybavené vším potřebným pro dlouhodobý pobyt.

SEZONA NIKDY NEKONČÍ

Ty tam jsou doby, kdy tuzemští jachtaři končili sezonu s příchodem zimy do Chorvatska. Stále většímu zájmu se od října do dubna těší vzdálené destinace jako Seychely, Thajsko, Francouzská Polynésie a rozmanité ostrovy Karibiku.

Ideálním termínem pro rezervaci jachty na léto je období do konce roku, kdy je velký výběr lodí a lze využít nejrůznějších slev. Platí se většinou nevratná záloha ve výši 30 až 50 procent ceny pronájmu plavidla. Zbytek se doplácí zpravidla měsíc před odjezdem.

Dobrou příležitostí pro výběr pobytu na jachtě jsou specializované veletrhy. Například od 10. do 13. listopadu se na brněnském výstavišti v rámci veletrhů Sport Life koná veletrh Boat. Zde vystavovatelé představí vybavení a služby, sahající od lodních sportů přes surfing, vodní lyžování, potapěčskou techniku až po chartery, motorové čluny a luxusní jachty.

BRAND24

NEPROPÁSNĚTE PŘÍLEŽITOST

Ideálním termínem pro rezervaci jachty na léto je období do konce roku, kdy je velký výběr lodí a lze využít nejrůznějších slev. Platí se většinou nevratná záloha ve výši 30 až 50 procent ceny pronájmu plavidla. Zbytek se doplácí zpravidla měsíc před odjezdem.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).