Menu Zavřít

Zkratka společnosti s ručením omezeným

16. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Ve svém okolí se setkávám s různým psaním zkratky pro společnost s ručením omezeným. My používáme klasické s. r. o., ale viděl jsem také zkratky spol. s r. o., s. s r. o., SRO a podobně. Která z variant je správná?

BRAND24

Ve svém okolí se setkávám s různým psaním zkratky pro společnost s ručením omezeným. My používáme klasické s. r. o., ale viděl jsem také zkratky spol. s r. o., s. s r. o., SRO a podobně. Která z variant je správná?

Ladislav Němec Obchodní zákoník (§ 107) stanoví, že název společnosti s ručením omezeným musí obsahovat označení společnost s ručením omezeným, přičemž ale postačí zkratka spol. s r. o. nebo s. r. o. Ústav pro jazyk český k tomu dodává, že v případě první zkratky se tedy nepíše tečka za předložkou s, protože nejde o zkrácené slovo. Předložka s se přitom ve zkratce vyjádřit nemusí, v takovém případě však používáme výše uvedenou variantu s. r. o., nikoliv spol. r. o. Po tečkách následují v českém pravopise mezery. Správná je tedy varianta s. r. o., nikoliv s.r.o. Tečka za zkratkou plní i funkci ukončení věty, takže další tečku už nepíšeme. Příkladem je věta: Jsem jednatelem Pohodlného nábytku, s. r. o. Je-li některá z těchto zkratek použita uprostřed věty, je z obou stran oddělena čárkami. Firma Pohodlný nábytek, s. r. o., zaznamenala rekordní hospodářské výsledky. Stejná pravidla platí také pro zkratku akciové společnosti. Zde je však jedinou přípustnou zkratkou a. s. Použijeme-li některou z uvedených zkratek před názvem společnosti, čárku za ní nepíšeme: A. s. Pohodlný nábytek existuje již pět let. V praxi jsem se několikrát setkal s tvrzením, že platná je jen taková forma zkratky, zapsaná v obchodním rejstříku. Tedy i pokud by v něm byla napsána varianta bez mezer po tečkách (s.r.o.) nebo patvar jako například sp. s r. o. Praxe se však v takových případech přiklání ke znění obchodního zákoníku, podle nějž jiné než výše uvedené varianty (viz první odstavec) nejsou přípustné. Pokud je přesto rejstříkový soud takto zapsal, jde o úřední chybu, kterou rozhodně není nutné opakovat. V takovém případě doporučuji opravu na některou ze správných variant - přinejmenším proto, abyste si opakovaným publikováním pravopisně chybné zkratky nedělali ostudu například na firemních tiskovinách. Pavel Hrubec mediální poradce

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).