Menu Zavřít

ZJIŠTĚNÍ PROFITU: Zdražení elektřiny bude větší

8. 11. 2004
Autor: Euro.cz

Velkým podnikům se náklady na elektřinu pro rok 2005 zvýší v průměru o 15 procent. Na snížení cen se nemohou těšit ani malé firmy a živnostníci, kteří si budou poprvé vybírat z konkurenčních nabídek.Poradenská společnost KPMG upozorňuje, že se velcí spotřebitelé elektřiny, hlavně průmyslové podniky, musí připravit na výrazně vyšší než zhruba pětiprocentní růst ceny elektrické energie.

CONTENT24

Velkým podnikům se náklady na elektřinu pro rok 2005 zvýší v průměru o 15 procent. Na snížení cen se nemohou těšit ani malé firmy a živnostníci, kteří si budou poprvé vybírat z konkurenčních nabídek.

Poradenská společnost KPMG upozorňuje, že se velcí spotřebitelé elektřiny, hlavně průmyslové podniky, musí připravit na výrazně vyšší než zhruba pětiprocentní růst ceny elektrické energie. Nové smlouvy pro příští rok začínají podepisovat právě v těchto dnech. Průměrné navýšení pro tuto skupinu zákazníků odhaduje KPMG na patnáct procent. „V extrémních případech to může být až třicet procent,“ uvedl pro týdeník Profit manažer KPMG Dean Brabec. Pro velké firmy, které si mohou z konkurenčních nabídek různých dodavatelů energie vybírat už od roku 2002, dosud ceny klesaly. Nyní nabraly opačný směr. Největší výrobce, skupina ČEZ, změnu potvrdil nabídkou velkoobchodních cen pro příští rok. Cenu silové elektřiny nejprve navýšila o šestnáct procent, a po protestech ji upravila na zhruba jedenáctiprocentní zvýšení. Velcí odběratelé z tohoto vývoje usuzovali, že pro ně energie podraží zhruba o pět procent. KPMG však upozorňuje, že dodavatelé mění obchodní politiku. „Už nemohou dovolit, aby pro ně byla tato skupina zákazníků ztrátová,“ vysvětluje Brabec. Analytik finanční společnosti Atlantik FT Roman Fenek se domnívá, že i pro velké firmy elektřina podraží nanejvýš o sedm procent. Odhad je těžký, protože u oprávněných zákazníků se ceny tvoří smluvně. Průměrné zvýšení pro jednotlivé skupiny odběratelů lze navíc odhadovat až poté, co Energetický regulační úřad (ERÚ) zveřejní nové sazby pro přenos elektřiny. Na celkové ceně, kterou platí zákazník, se podílejí téměř z jedné poloviny. Dodavatelé elektřiny nechtějí o cenové strategii příliš hovořit. „U oprávněných zákazníků je cena záležitostí uzavřené smlouvy a lze ji tedy považovat za obchodní tajemství,“ vysvětluje za skupinu E.ON mluvčí Jihomoravské energetiky Aleš Řiháček. Všichni velcí dodavatelé elektřiny týdeníku Profit potvrdili, že nové smlouvy přinesou zdražení pro všechny skupiny zákazníků. „Smluvní ceny korespondují s cenami na velkoobchodním trhu, takže určitý nárůst tady je,“ uvedl za Pražskou energetiku Petr Holubec. Na snížení se tak nemohou těšit ani malé firmy a živnostníci, kteří pro příští rok poprvé mohou vybírat z konkurenční nabídky. „Podle celoevropského vývoje není pro většinu z nich pravděpodobné, že by se cena oproti letošku snížila,“ tvrdí mluvčí skupiny ČEZ Ladislav Kříž. U domácností určí cenu elektřiny na příští rok energetický úřad. Zatím je nezveřejnil, ale zdroj z ERÚ potvrdil zdražení zhruba o pět procent. Domácnosti si budou moci vybrat dodavatele až napřesrok.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).