Menu Zavřít

Životní pojištění: předepsané pojistné roste, pojištěných však ubývá

27. 7. 2011
Autor: profit

Obchodní výsledky členů České asociace pojišťoven (ČAP) za 1. pololetí letošního roku potvrdily přetrvávající zájem veřejnosti o investice do produktů životního pojištění.

Životní pojištění: předepsané pojistné roste, pojištěných však ubývá

Foto: Profimedia.cz

Zároveň ale také ukázaly úbytek životně pojištěných občanů. Stagnace v oblasti  neživotního  pojištění  přetrvává  a  nadále  oslabuje  dynamiku  růstu  domácího pojistného trhu. 

• Předepsané pojistné meziročně vzrostlo o 2,6 %. 

• Běžně placené pojistné stouplo v životním pojištění o 1,6 %, jednorázové pojistné o 16,6 %. 

• Počet životně pojištěných klientů v ČR poklesl meziročně o více než 47 tisíc. 

Na celkovém růstu předpisu v životním pojištění (+7,6 %) se opět podílelo výraznou měrou životní  pojištění  jednorázově  placených  produktů,  zatímco  předepsané  pojistné  u  běžně placených  produktů  vzrostlo  meziročně  o  pouhých  1,6  %.  Výrazný  nárůst  je  patrný  u obchodní produkce smluv v životním pojištění, a to jak z pohledu předepsaného pojistného (+29,4 %), tak i počtu nově uzavřených smluv (+4,1 %). I přes více než půlmilionový nárůst nových pojistných smluv však poklesl jejich celkový počet meziročně o 0,7 %.

BRAND24

Neživotní  pojištění  je  i  ve  druhém  čtvrtletí  pod  hranicí  stagnace  (-1,9  %)  zejména  kvůli přetrvávajícím nízkým cenám v pojištění motorových vozidel. Zatímco objem předepsaného pojistného  u pojištění odpovědnosti z provozu  vozidla nadále klesá, přibylo  meziročně více než  170  tisíc  smluv  (+2,6  %).  „Motorista  dnes  zaplatí  za  pojištění  odpovědnosti  z provozu vozidla v průměru o 13 % nižší pojistné, než tomu bylo v předkrizovém roce 2008, a to bez ohledu  na  rostoucí  ceny automobilů  i  zvyšující  se  zájem  řidičů  o  kvalitnější  vozidla,“ upřesňuje Tomáš Síkora, výkonný ředitel ČAP.

Nejsilnější postavení na českém pojistném trhu si i po nezapočítání zákonných nesmluvních pojištění drží skupina VIG (Pojišťovna České spořitelny, a.s., Kooperativa pojišťovna, a.s. a Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.) s 30,3 %, následována skupinou Generali PPF Holding (Generali pojišťovna a.s., Česká pojišťovna, a.s a Česká pojišťovna ZDRAVÍ a.s.) s 28,9 %. Jedničkou na trhu se z pohledu předepsaného pojistného opět stává Česká pojišťovna a.s.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).