Menu Zavřít

Živnostník = ohrožený druh

16. 1. 2006
Autor: Euro.cz

Vláda Jiřího Paroubka se v poslední době stále chlubí, co všechno dělá pro rozvoj podnikání a jak se jí daří přitahovat investory. Přes růžové brýle těchto „úspěchů“ jí však uniká, že drobný český živnostník se mezitím stal druhem, kterému hrozí téměř vymření.

I přesto, že vláda údajně zahájila reformu podnikatelského prostředí, počet živnostníků stále klesá v řádech desetitisíců ročně.

Důvody tohoto jevu jsou známé. Opakovaně na ně upozorňují jak podnikatelé, tak opozice. Také v Profitu pravidelně píšeme o negativních důsledcích, které přináší například minimální daň, rostoucí sociální a zdravotní pojištění, registrační pokladny a nejnověji placení nemocenského firmami. Zejména ministři za ČSSD však na tyto připomínky neslyší. Sám ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach se snaží dokonce úbytek podnikatelů relativizovat, i když zároveň odkazuje na jasně hovořící statistiku České správy sociálního zabezpečení.

Nezbývá nám tedy než nadále poukazovat na další chystaná vládní opatření, která mohou podnikatele poškodit, a doufat, že politici sílící kritiku vyslyší. Jako se to stalo třeba loni, kdy urychleně zrušili kontroverzní účtenky u nákupu nad padesát korun.

BRAND24

Pokud vláda nezrychlí tempo reforem a neodhodlá se ke skutečně zásadním změnám, lze očekávat, že i na konci letošního roku statistika opět ukáže další úbytek podnikatelů. Podle současných sociálnědemokratických plánů to bohužel vypadá, že toto nebezpečí je velmi pravděpodobné. 

Tomáš Johánek, redaktor Profitu

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).