Menu Zavřít

Zisk Samsungu vyšplhal na rekordních 216 miliard. Díky čipům a obrazovkám

27. 7. 2017
Autor: Profimedia.cz

Jihokorejská společnost Samsung Electronics vykázala ve druhém čtvrtletí rekordní zisk díky vysoké poptávce po paměťových čipech a obrazovkách. Čistý zisk za tři měsíce do konce června stoupl o 85 procent na 10,8 bilionu wonů (215,9 miliardy korun). Podle odhadů analytiků také Samsung ve čtvrtletí překonal ve výrobě čipů Intel a stal se největším výrobcem čipů na světě.

Analytici dotazovaní agenturou FactSet očekávali zisk 10,1 bilionu wonů. Provozní zisk se zvýšil o 73 procent na 14,1 bilionu wonů a tržby stouply o 20 procent na 61 bilionů wonů.

Samsung je největším světovým výrobcem paměťových čipů, chytrých telefonů a televizorů. Podle analytiků se Samsung ve čtvrtletí stal také zřejmě nejziskovější technologickou firmou na světě, jeho zisk byl poprvé vyšší než zisk konkurenční firmy Apple.

Hvězdný výkon Samsungu způsobil nebývalý rozmach odvětví paměťových čipů, kterému analytici přezdívají „paměťový supercyklus“. Zvýšený zájem o přístroje s připojením k internetu a mobilní data vytvořil vysokou poptávku po paměťových serverech, které uchovávají, analyzují a zpracovávají data v datových centrech. Protože dodávka těchto zařízení je omezená, vzrostly za poslední rok ceny paměťových čipů, což umožnilo dvěma největším výrobcům paměťových čipů, firmám Samsung a SK Hynix, dosáhnout nebývalého zisku.

Vývoj hodnoty akcií Samsungu:

Samsung Chart

Zdroj: IEconomics.com

Polovodičová divize se na celkovém čtvrtletním zisku Samsungu podílela 60 procenty. Provozní zisk divize činil osm bilionů wonů při tržbách 17,6 bilionu wonů. Solidní růst zaznamenaly také další aktivity zaměřené na součástky, jako vyspělé obrazovky OLED pro chytré telefony. Divize chytrých telefonů vykázala zisk 4,1 bilionu wonů díky poptávce po novém přístroji Galaxy S8.

BRAND24

Samsung varoval, že ve třetím čtvrtletí by zisk mohl klesnout kvůli uvedení nového přístroje z řady Galaxy Note na trh, což zvýší marketingové výdaje. Poptávka po čipech má však zůstat vysoká, napsala agentura AP.

Dále čtěte:

Intel už nemusí být jedničkou na trhu s čipy. Tlačí se na něj Samsung

Poptávka po paměťových čipech žene zisk Samsungu nahoru. Meziročně vzrostl o 72 procent

Obří televize místo plátna. Samsung v Koreji postavil revoluční kino


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).