Menu Zavřít

Zhroucení alpské pevnosti

2. 3. 2009
Autor: Euro.cz

USA žádají po bance UBS vydání dat...

Celý podtitul: USA žádají po bance UBS vydání dat padesáti dvou tisíc klientů

Dlouhá léta platily švýcarské banky za záruku jistoty a stability. Náporu finanční krize však neodolaly ani ony. Dva největší švýcarské ústavy – Credit Suisse a UBS – se za loňský rok propadly do hlubokých ztrát. Credit Suisse prodělala 8,2 miliardy švýcarských franků a UBS dokonce 19,7 miliardy. V obou případech jde o nejhorší výsledky za dobu jejich existence. Nyní se však švýcarské banky potýkají s ještě významnější ztrátou v podobě prolomení zdejšího vysoce ceněného bankovního tajemství – banku UBS zažalovalo americké ministerstvo spravedlnosti a požaduje vydání údajů o 52 tisících klientů, které podezřívá z daňových deliktů.

USA přitvrzuje Americké úřady sice UBS obvinily z napomáhání k daňovým únikům již loni v červenci, ale banka se předminulou středu 18. února s USA dohodla na dobrovolném vyrovnání. V jeho rámci měla banka zaplatit 780 milionů dolarů, po dohodě se švýcarským dohledem nad finančními trhy (FINMA) poskytnout data přibližně tří stovek amerických klientů a zároveň zastavit poskytování přeshraničních (offshore) bankovních služeb ve Spojených státech. Média varovala, že takový krok má dalekosáhlé následky. Nejenže se celá částka vyrovnání započítá do loňské ztráty UBS, která se dále prohloubí, ale zároveň se tím banka v podstatě přiznala, že pomáhala daňovým poplatníkům z USA skrývat příjmy před americkými úřady. Stejně to zřejmě pochopilo americké ministerstvo spravedlnosti, jež o pouhých čtyřiadvacet hodin později po dosažení dohody svůj postup vůči švýcarskému bankovnímu domu přitvrdilo a na UBS podalo žalobu, ve které USA nově požadují data 52 tisíc klientů. Ti údajně před americkými finančními úřady od roku 2000 ukryli majetek v hodnotě téměř patnácti miliard dolarů.
Konfrontační kurz však zvolila i UBS, která je dle deníku Tages Anzeiger (TA) připravena bránit se u soudu. Americká strana chce proti bance předložit závažné důkazy. Představitelé UBS dle žaloby vykonali téměř čtyři tisíce cest do USA, aby zde kontaktovali potenciální klienty. Kromě toho prý banka vyškolila zaměstnance tak, aby se dokázali vyhnout odhalení prováděných finančních operací ze strany amerických úřadů. V žalobě se dále píše, že si UBS byla vědoma postupu v rozporu se zákony USA a že pomohla stovkám zdejších poplatníků při vytváření konstrukcí umožňujících krácení daní.
První projednání žaloby na UBS se uskutečnilo minulé pondělí a floridský soud nařídil další líčení v červenci. To však bude jen v případě, že se americké úřady s bankou mezitím nedohodnou. UBS přitom během jednání zdůraznila, že poskytnutí dat klientů by bylo porušením švýcarských zákonů a mohlo by ji stát v domovské zemi licenci.

Na řadě je Evropa Zároveň se ukázalo, že roztržka s USA bude mít zásadní vliv na přeshraniční obchodní operace švýcarských bank i v dalších zemích, které si budou chtít posvítit na možné daňové úniky svých občanů. Jako první se po oznámení dohody s americkou administrativou ozvala Evropská komise. Její mluvčí uvedla, že komise očekává naprosto stejný přístup v případě žádosti členského státu Evropské unie. Zároveň přišla reakce z Německa. „Případ UBS nás posiluje ve vytrvání v tlaku na státy podezřelé z daňových úniků,“ prohlásil mluvčí tamního ministra financí. Berlín totiž patří k nejtvrdším kritikům švýcarského bankovního tajemství. Například někdejší německý ministr financí Hans Eichel se dokonce vyjádřil, že nebudou-li švýcarské banky při výměně informací spolupracovat, dokáže si představit zákaz jejich činnosti v zemích EU. Pro zpřísnění podmínek pro daňové ráje včetně Švýcarska se vyslovil i britský premiér Gordon Brown.
Krok, ke kterému byla UBS donucena, má ještě jednu zásadní souvislost – může jít o prolomení bankovního tajemství, které bylo historicky jedním z hlavních aktiv švýcarských bankovních domů. Deník Neue Züricher Zeitung (NZZ) označil dohodu s americkým ministerstvem spravedlnosti a komisí pro cenné papíry za zlomový okamžik: „Dny Švýcarska coby ráje pro daňové podvodníky všech národností se zdají být spočítány.“ Správa majetku pro zahraniční klientelu je pro banky ze země helvetského kříže důležitým zdrojem příjmů. Tato situace nemusí dlouho vydržet. „Švýcarsko jako finanční centrum musí najít nový model fungování, zlaté časy klasického offshore bankovnictví jsou za námi,“ řekl listu TA Manuel Ammann, expert z univerzity v St. Gallenu. Doplnil, že konkurenční výhoda v současné podobě bankovního tajemství už nebude dlouho udržitelná. To se odrazilo i na objemu spravovaných prostředků, které se loni ve Švýcarsku snížily rekordním tempem. Na konci loňského prosince leželo na zdejších kontech 3,8 bilionu franků, což je o 1,4 bilionu méně než před rokem a zároveň nejnižší stav od května 2005. Nejrychleji klesal právě majetek ve vlastnictví zahraničních klientů.

Směr Singapur Varovným znamením pro Švýcarsko je sousední Lichtenštejnsko. To nejprve muselo odkrýt své bankovní tajemství kvůli americkým daňovým delikventům a nyní vzdoruje masivnímu tlaku ze strany EU ke stejným ústupkům. I proto řada klientů lichtenštejnských finančních institucí nyní ruší svá konta, přitom ještě předloni zde bylo uloženo 110 miliard eur a země s pouhými 35 tisíci obyvatel měla 70 tisíc nadací. Dalekosáhlé následky bude mít případ UBS zejména pro menší švýcarské finanční ústavy. „Velké bankovní domy, jako je UBS, mohou své klienty obsluhovat i v zahraničí,“ řekl deníku Handelsblatt analytik Georg Kanders z banky WestLB. „Teď odplyne hodně peněz do Singapuru,“ dodal pro agenturu Reuters curyšský privátní bankéř.
Švýcarští bankéři si nyní lámou hlavu s tím, jak napravit svou poněkud pošramocenou pověst a jak uchovat významné postavení, které země ve finančním světě má. Například UBS již přistoupila k organizačnímu oddělení offshore a onshore bankovnictví (viz Slovníček) s tím, že ve druhém případě neplatí švýcarské bankovní tajemství. Nicméně právě službám poskytovaným onshore zřejmě patří budoucnost. „Chceme expandovat hlavně v zahraničí poskytováním služeb dle tamních pravidel,“ řekl deníku NZZ Walter Berchtold, šéf privátního bankovnictví Credit Suisse. Že právě v této oblasti leží budoucnost švýcarských finančních institucí, potvrzuje i curyšská EFG International, která je již několik let nejrychleji rostoucí švýcarskou bankou a zaměřuje se právě na onshore obsluhu klientů.

Klienti vracejí úder Ještě než si švýcarské bankovnictví najde svoji novou tvář, bude se muset vypořádat se současnou situací kolem UBS. Klienti banky dotčení odhalením identity tvrdí, že se daňových podvodů nedopustili. Problematické finanční konstrukce jim prý radila banka, která je ujišťovala o legálnosti navrhovaných řešení. Zároveň se objevila první žaloba, v níž po UBS požaduje nemovitostní magnát Igor Olenicoff u kalifornského soudu odškodnění až 500 milionů dolarů. Dále osm klientů banky podalo ke švýcarskému Spolkovému správnímu soudu stížnost na dohled nad finančním trhem FINMA. Ten předběžným rozhodnutím pozastavil vydávání dat klientů UBS do USA. Pokud se potvrdí, že FINMA rozhodl o vydání údajů v rozporu s právem země helvetského kříže (viz Bankovní tajemství), hrozila by žaloba i jemu a v konečném důsledku přímo švýcarskému státu.

BOX Bankovní tajemství V roce 1932 zatkla pařížská policie ředitele jedné bazilejské banky, aby získala seznam francouzských občanů, kteří své peníze uložili ve Švýcarsku. To následně zákonem z roku 1934 vyhlásilo poskytnutí údajů o klientech za trestné – za takový čin hrozí odnětí svobody na tři roky nebo vysoká peněžitá pokuta. Výjimku lze po souhlasu švýcarských orgánů učinit jen v případě podezření z daňových podvodů, v případě hledání majetku obětí holokaustu a peněz diktátorů. V minulosti měli ve Švýcarsku konta například vládci Filipín manželé Marcosovi či prezident Zairu Mobutu Sese Seko. Bankovní tajemství funguje i v jiných státech včetně USA a Německa, ale oproti ostatním zemím je ve Švýcarsku jen trestný daňový podvod a ne krácení daní. Proto je možné tento institut prolomit jen v případě, že je proti klientovi vedeno trestní stíhání kvůli daňovému podvodu dle švýcarského práva.

BRAND24

Tabulka
Švýcarští obři v červených (Hospodářský výsledek v miliardách švýcarských franků) 2007 2008
Credit Suisse +7,76 -8,22
UBS -4,38 -19,7*
* bez vyrovnání s USA
Zdroj: Neue Züricher Zeitung, Tages Anzeiger

Slovníček
Onshore banka – V zemi poskytování služeb má pobočku a platí zde daně.
Offshore banka – Sídlí mimo zemi pobytu klienta, často ve státech s nižším zdaněním.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).