Menu Zavřít

Zhoršuje se přístup k firemním úvěrům

8. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Hospodářskou recesi a její dopady v současnosti výrazně pociťují téměř všechny domácí podniky. Kromě toho, že se firmy potýkají s nedostatkem nových zakázek a malými prodeji, čím dál více tuzemských firem zaznamenává zhoršený přístup k bankovním úvěrům.

S tímto problémem se v poslední době setkala více než polovina tuzemských firem, které si chtěly půjčit finanční prostředky na financování svého provozu od banky. Podniky si navíc stěžují na zhoršující se podmínky v oblasti provozních úvěrů, které jsou pro drtivou většinu podniků klíčové. Vyplývá to z průzkumu Hospodářské komory ČR, kterého se zúčastnilo 763 tuzemských firem.

Nejvíce firem (76 procent) muselo v důsledku nedostatku financí ukončit nějakou vlastní činnost či aktivitu. Více než polovinu firem (54 procent) tato situace donutila k odložení nebo zrušení plánované investice, pětinu firem pak dokonce k snížení počtu zaměstnanců či prodeji části majetku.

BRAND24

Podnikatelé jsou v současném období pod mimořádně velkým tlakem a úkolem číslo jedna je pro ně přežít období recese bez trvalých následků. Především zhoršující se podmínky a přístup k provozním úvěrům znamená zvýšené riziko pro udržení provozu nejvíce zasažených podniků. Je přirozené, že banky jsou nyní při poskytování nových úvěrů obezřetnější. Pro podnikovou sféru je ale důležité, aby se tento trend již dále nezhoršoval, protože bez financí se úspěšně podnikat nedá. Hlavním zájmem bank musí být fungující klienti, kteří jsou pro ně trvalým a stabilním zdrojem příjmů. Pokud se takový podnik dostane do přechodných problémů, banka by neměla být tím, kdo se k němu obrátí zády.

Polovina oslovených českých podniků pocítila zhoršený přístup jak u provozních (49 procent), tak investičních úvěrů (47 procent). Zdražení u kontokorentního úvěru zaznamenala v posledních třech měsících zhruba třetina firem. Podle více než poloviny firem banky zesilují tlak na větší zajištění úvěrů. Zároveň banky při vyřizování nových úvěrů vyžadují i vyšší spoluúčast a ve vzrůstajícím počtu případů požadují předčasné splacení úvěrů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).