Menu Zavřít

Zemřel JUDr. Otakar Motejl

9. 5. 2010
Autor: profit

V neděli 9. května zemřel ve věku 77 let bývalý ministr spravedlnosti, někdejší předseda Nejvyššího soudu a v neposlední řadě ombudsman JUDr. Otakar Motejl.

„S hlubokou lítostí oznamujeme, že dnes v Brně v odpoledních hodinách zemřel JUDr. Otakar Motejl, veřejný ochránce práv. Ve Fakultní nemocnici Brno-Bohunice skonal náhle po krátké nemoci,“ uvedli ve společném prohlášení pozůstalí a kancelář Veřejného ochránce práv.

CONTENT24

OTAKAR MOTEJL
Narodil se 10. září 1932 v Praze. V roce 1955 absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Následně vykonával advokátní praxi v Banské Bystrici. Od roku 1958 byl advokátem v Kladně, později v Praze. V září roku 1968 byl zvolen soudcem Nejvyššího soudu v Praze. V dubnu 1970 z něj ale odešel. Až do ledna 1990 se pak opět věnoval výkonu advokacie. V politických procesech přitom obhajoval řadu disidentů. V prosinci 1989 byl zvolen členem komise Federálního shromáždění pro dohled nad vyšetřováním událostí 17. listopadu. Od ledna 1990 do srpna 1998 byl předsedou našeho Nejvyššího soudu. Od srpna 1998 do října 2000 byl ministrem spravedlnosti vlády České republiky. V prosinci roku 2000 se stal prvním českým veřejným ochráncem práv. O šest let později byl zvolen do druhého funkčního období. V roce 2005 oceněn uvedením do Právnická síně slávy (v rámci prestižní akce Právník roku).

Poslední rozloučení se všemi státními poctami se koná 17. května v Divadle Na Fidlovačce v Praze.

Rozhovor “Díky nám jsou zákony lidštější“, který Otakar Motejl poskytl v srpnu loňského roku týdeníku PROFIT, naleznete zde.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).