Menu Zavřít

Zemřel exprezident České republiky Václav Havel

18. 12. 2011
Autor: profit

Exprezident České republiky Václav Havel v neděli ve věku 75 let zemřel ve svém venkovnském sídle na Hrádečku na Trutnovsku. Podlehl dlouhotrvajícím zdravotním problémům, potvrdil Mediafaxu  bývalý Havlův tajemník Vladimír Hanzel.

 

Foto: Profimedia.cz

Podle informací z rodinných kruhů zemřel Václav Havel v neděli v ranních hodinách. Exprezidenta Václava Havla už od března sužoval zánět dýchacích cest. Poslední týdny strávil kvůli vleklým dýchacím potížím na Hrádečku u Trutnova.

Minulý týden přijel Václav Havel do Prahy, aby se zde setkal se svým přítelem a tibetským duchovním vůdcem Dalajlamou. I v posledních týdnech byl Václav Havel aktivní a velmi se zajímal například o nepokoje, které vyvolaly nedávné volby v Rusku.

BRAND24

Premiéra Petra Nečase (ODS) zastihla zpráva o úmrtí exprezidenta Havla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. „Je to obrovská ztráta, která mě osobně zasáhla,“ uvedl v reakci premiér Petr Nečas.

Ten také poprosil novináře o zdrženlivost. „Samozřejmě si od nás zaslouží tu nejvyšší úctu a ze strany státu i ty nejvyšší možné pocty. Ale velmi prosím, aby tato věc nebyla v příštích minutách a hodinách mediálně rozebírána, mějme, prosím, úctu k panu prezidentu Havlovi a k jeho blízkým. Mějme úctu k jejich bolesti a žalu,“ reagoval na dotaz, zda bude Havel mít státní pohřeb.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).