Menu Zavřít

Zemědělci slaví, čekají je rekordní zisky

27. 12. 2011
Autor: profit

Letošní sklizeň byla pro zemědělce velmi dobrá, podle odborníků bude jedna z nejlepších za poslední desetiletí. Zisk rezortu odhaduje prezident Agrární komory Jan Veleba na více než 15 miliard korun.

Foto: Martin Siebert

Letošní rok byl velmi úrodný. Mimo pomrzlého ovoce a vinohradů v Čechách to platí pro všechny polní plodiny,“ uvedl Veleba, podle něhož by se ale nemělo zapomínat na práci, která za těmito penězi stojí. 120 tisíc zemědělských pracovníků obdělává 3,5 milionu hektarů půdy. “Například zisk firmy ČEZ je více než dvoj- až trojnásobný. To podotýkám pro ty, které bude letošní výsledek českých zemědělců dráždit,“ upozorňuje.

BRAND24

Například obilovin totiž sklidili zemědělci skoro o pětinu meziročně více a úroda brambor se zvýšila o více než 18 procent. Největším úspěchem ale podle prezidenta komory je, že zemědělci dokázali zalobbovat a obnovit dotační podporu bioplynových stanic. „Stalo se tak po našem celorepublikovém průzkumu smluv na rezervaci připojení budoucích stanic, kde jsme doložili, že nekontrolovatelný boom nehrozí,“ dodává.

Příští rok bude podle něj mimořádně složitý, kvůli poklesu ekonomiky i kvůli hájení pozic v připravované reformě Společné zemědělské politiky, tedy novému systému dotací od roku 2014. V tom mu přizvukuje i ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), který zároveň zdůraznil i další cíle - například dojednání Společné rybářské politiky. “Dalšími cíli jsou dořešit tendry v Lesích ČR, realizace protipovodňových opatření a také se zaměřím na kvalitu potravin,“ přibližuje další plány ministr.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).