Menu Zavřít

Zemědělci se cítí ošizeni

13. 9. 2004
Autor: Euro.cz

250 TISÍC NA HLAVU NESTAČÍ O deset miliard korun více by měla v příštím roce činit oproti letošnímu roku podpora tuzemských zemědělců. Přesto nejsou s navrhovaným objemem spokojeni.

BRAND24

250 TISÍC NA HLAVU NESTAČÍ O deset miliard korun více by měla v příštím roce činit oproti letošnímu roku podpora tuzemských zemědělců. Přesto nejsou s navrhovaným objemem spokojeni. Podle ministerstva zemědělství (MZe) i samotných zemědělců navrhovaný objem 35,7 miliardy korun nepokrývá zdroje, na které by měli prvovýrobci nárok při plném využití podpor vyplývajících z Dohody o přistoupení ČR k EU. NA ROZVOJ VENKOVA PENÍZE JSOU Podle posledních údajů z ministerstva zemědělství chybí rezortu pro příští rok oproti tomu, co požadoval, celkem 11,2 miliardy korun. Dosavadních 35,7 miliardy přitom podle Dany Večeřové z tiskového odboru MZe pokrývá výdaje na rozvoj venkova (HRDP) ve výši 7,3 miliardy korun, Operační program Zemědělství (1,024 miliardy korun) a takzvané předfinancování přímých plateb EU v objemu 8,399 miliardy korun. „Těchto více než osm miliard ale nepokrývá možných 30 procent dofinancování přímých plateb, kromě toho chybí peníze na pozemkové úpravy (1,7 miliardy korun), dotace Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (500 milionů korun) i na národní podpůrné programy. Potřebujeme také zdroje pro vodní hospodářství - na vybudování vodovodů a kanalizací, čistíren odpadních vod i zajištění protipovodňových opatření. Nemáme pokryty ani náklady na zajištění bezpečnosti potravin - chybí nám prostředky na vyšetřování BSE či odstraňování kadáverů,“ konstatuje Večeřová. HLAVÁČEK: DISKRIMINACE NAŠICH ZEMĚDĚLCŮ Podle prezidenta Agrární komory ČR Václava Hlaváčka je výše navrhovaného rozpočtu pro prvovýrobce nepřijatelná. „Naši zemědělci byli již při vstupu do EU poškozeni tím, že jim nebylo umožněno čerpat plnou výši přímých plateb - což byla diskriminace, a tento rozdíl není možné dále násobit. Pokud nebude naplněn národní rozpočet podle přístupových dohod, dojde v českém zemědělství k plošným problémům. Naši zemědělci totiž nebudou konkurenceschopní v žádné komoditě,“ varuje Hlaváček. Už nyní činí dosavadní výše podpory zemědělců - při počtu asi 150 tisíc pracovníků v tomto odvětví - zhruba 250 tisíc korun na hlavu ročně. Ve starých zemích EU je však přibližně dvojnásobná. Kromě programových podpor využívají zemědělci v EU i u nás celé řady dalších podpor nepřímých (daňové úlevy atd.). Je tedy zřejmé, že míra deformace standardních podnikatelských podmínek v evropském zemědělství je doslova zrůdná. Za to ale naši zemědělci nemohou. NA VŠECHNO PENÍZE NEBUDOU**

Ministr zemědělství Jaroslav Palas je „přesvědčen, že se podaří vyjednat s ministerstvem financí v navýšení rezortního rozpočtu kompromis“. Podle všeho ale bude tento kompromis blíže návrhu ministerstva financí. Kde se bude případně navyšovat nebo škrtat, ovšem nikdo nehodlá sdělit. Z dosavadních argumentací ministerstva zemědělství lze ale usuzovat, že prioritami by mohly být zdroje na vodní hospodářství a pozemkové úpravy. Pro zemědělce bude ale zřejmě důležitější dorovnání přímých plateb o dalších 30 procent z národních zdrojů. To představuje nejvyšší částku z požadovaného navýšení rozpočtu MZe.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).