Menu Zavřít

Země inovačních zázraků

30. 8. 2011
Autor: Euro.cz

Izrael stojí za nejžhavějšími produkty moderních technologií. České firmy mohou využít odborných znalostí tamních vývojářů

Izrael zastává čelní pozici v oblastech, které sahají od procesorů po software, od inovací v on-line videu po bezpečnostní systémy, od technologie pro mobilní telefony po lepší způsoby udržení bezpečnosti na silnicích. V této zemi se navrhují a vyrábějí technologicky vyspělé zázraky, které mění svět. Některé z produktů vyvinutých Izraelci jsou dobře známy, například kultovní ICQ, chatovací program, který zahájil revoluci v komunikaci a dal vzniknout mnoha dnešním internetovým řešením ve formě chatu a telefonie. V Izraeli byly vyvinuty stovky dalších průlomových produktů, mnoho z nich jménem nadnárodních korporací s rozsáhlými středisky pro výzkum a vývoj v Izraeli, jako jsou Microsoft, Intel, Google, Oracle, Motorola a Hewlett-Packard. Za dobu jen o málo delší, než je jedno desetiletí, se Izrael stal hnacím motorem vyspělých technologií. Téměř tři čtvrtiny izraelského vývozu ve výši 70 miliard dolarů připadly v loňském roce na odvětví špičkových technologií. Statistické údaje ministerstva naznačují, že tato země disponuje jedním z nejvyšších počtů zapsaných patentů na jednoho obyvatele.

CONTENT24

Spolupráce, která se vyplatí

Světové ekonomické fórum vyhlásilo Izrael jednou z vůdčích zemí ve světě technologických inovací, která zastává první příčku v dostupnosti kvalifikovaných inženýrů a v celkových výdajích na výzkum a vývoj. Podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Izrael v roce 2009 vydal na výzkum a vývoj kolem pěti procent HDP, což je více, než investovala jakákoli další země.
Izrael uzavřel s Českou republikou a mnoha dalšími státy dohody o výzkumu a vývoji. Tyto dohody mají přínos pro Izrael i pro partnerskou zemi. Kupříkladu v roce 1977 zřídily vlády Spojených států a Izraele nadaci BIRD s cílem vytvořit vzájemně prospěšnou spolupráci mezi soukromým sektorem USA a izraelským odvětvím pokrokových technologií, včetně začínajících podniků a založených organizací. K dnešnímu dni nadace investovala více než 245 milionů dolarů do 740 projektů. V lednu podepsaly Česká republika a Izrael dohodu o ustavení obchodní komory, která hospodářské a politické vazby obou zemí ještě posílí.
Na špičkovou práci v oblasti výzkumu a vývoje pocházející z Izraele spoléhá mnoho korporací. Čísla hovoří sama za sebe: Intel zaměstnává ve svých pěti izraelských podnicích 5400 pracovníků, společnost HP a její dceřiná společnost Indigo 2500 lidí. Pro IBM, jednu z prvních nadnárodních společností, která spustila provoz v Izraeli, zde pracuje přes tisíc zaměstnanců, zatímco společnost Google, která je v Izraeli poměrným nováčkem, již v této zemi zřídila dvě pracoviště pro výzkum a vývoj. Celkem již zřídilo v Izraeli své podniky výzkumu a vývoje téměř 120 nadnárodních společností, které zaměstnávají pře 35 tisíc lidí.

Vzrušující důmyslnost

Proč Izrael? Autodesk, jedna z nevětších společností v oblasti grafického softwaru na světě, se nedávno chopila začínající izraelské společnosti PlanPlatform a přeměnila ji v jednu z celosvětově nejvýznamnějších poboček společnosti pro vědu a výzkum. Viceprezident Autodesku Amar Hanspal říká, že Izrael je „jedním z nejvíce vzrušujících míst pro nastartování výzkumu a vývoje na světě“. Dva z nejžhavějších produktů na současném trhu Microsoft Kinect a Amazon Kindle vděčí za svůj vznik izraelské důmyslnosti. Technologie použitá pro Kinect, 3D pohybový senzor pro konzoli Microsoft xBox, byla téměř úplně vyvinuta nově založenou izraelskou společností PrimeSense (www.primesense.com). Díky PrimeSense má Microsoft produkt, který podle většiny recenzentů herních zařízení dalece překonává konkurenční nabídku společností Sony a Nintendo. Kindle, zařízení, které odstartovalo revoluci v oblasti tabletů, vzniklo z velké části díky technologii vytvořené v izraelské kanceláři pro výzkum a vývoj firmy Sun, nyní Oracle. Tým společnosti pro vývoj malých zařízení, který se nachází ve městě Herzliya, vyvinul přizpůsobenou verzi Javy, která dovoluje čtečce Kindle rychle nahrávat a měnit stránky, šetřit energii i napájení z baterie a zobrazovat ostrý text pomocí speciálního „elektronického inkoustu“.
Přitom Kindle a Kinect představují pouze dva příklady mnoha posunů v oblasti produktů a technologií, které během desetiletí udělaly z Izraele jedno ze špičkových světových center výzkumu a vývoje. Google, IBM, Motorola, Applied Materials i řada dalších předních společností vám řekne totéž. Mnoho jejich nejvýznamnějších produktů a technologií by bez izraelského výzkumu a vývoje nebylo tím, čím jsou.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).