Menu Zavřít

Země EU pomohou bankám, které neprojdou zátěžovými testy

8. 7. 2011
Autor: profit

Členské země Evropské unie (EU) jsou připraveny slíbit pomoc bankám, které neprojdou zátěžovými testy a také pokud se těmto bankám nepodaří získat nový kapitál do šesti měsíců.

Země EU pomohou bankám, které neprojdou zátěžovými testy

Foto: Profimedia.cz

 Interní dokument Evropské unie vytyčuje způsob, jak by měly členské státy reagovat na výsledky zátěžových testů bank. Také popisuje, jakým způsobem bude uvádět EU problémové banky na seznam sledovaných ústavů pro případ, že se jejich finanční stabilita ještě zhorší.

Dokument, který je datován 7. července, dává bankám čas do konce září tohoto roku, aby připravily plán na zlepšení stavu svých financí a další tři měsíce na to, aby jej uskutečnily.

Evropský úřad pro bankovnictví EBA by měl oznámit jména problémových bank současně s výsledky zátěžových testů. Podle agentury Reuters by se tak mělo stát v průběhu příštího týdne. Předchozí zátěžové testy byly přitom označeny mnohými experty za nedostatečné.

Počet bank, které EBA označí jako problémové, by mohl na jednu stranu potěšit investory, alespoň v tom smyslu, že se Evropa postavila problémům svého bankovního sektoru konečně čelem. Pokud však budou testy opět příliš měkké, mohlo by to ohrozit již beztak otřesenou kredibilitu bankovního systému Evropské unie.

Nové zátěžové testy by se měly soustředit na to, jak jsou banky schopné absorbovat ztráty spojené například s nesplácenými nebo pozdě spláceným úvěry v případě ekonomického propadu, nebo poklesu cen nemovitostí.Kromě toho by se testy měly zabývat také možnými dopady ztráty hodnoty státních dluhopisů, které vydaly státy v podobné situaci, jako je Řecko.

BRAND24

„Pokud nebudou dotyčné banky schopné implementovat důvěryhodný kapitálový plán do těchto termínů, je (vláda členské země EU) připravena přijmout nezbytné kroky k udržení finanční stability,“ uvádí se v dokumentu, který má agentura Reuters k dispozici.

„Banky, jejichž klíčový ukazatel Tier 1 bude nad nebo blízko pěti procentům, budou subjektem přísnějšího důkladného přezkoumání tak, aby se předešlo nečekanému zhoršení kapitálové pozice,“ uvádí se v dokumentu Evropské unie.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).