Menu Zavřít

Zelenou jen rozumem!

5. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Kapitola 217

BRAND24

Záměr, nebo nedbalost? * Veselé prádlo * Velký bratr není sám ===== Záměr, nebo nedbalost? =====
Zvýšení ceny elektřiny pro domácnosti o několik procent způsobené fotovoltaikou se v minulých týdnech stalo hlavní zprávou většiny českých deníků. Naopak zvýšení ceny plynu pro domácnosti téměř o tři procenta média na svých stránkách suše oznamují, jako by šlo o přechod na letní čas nebo v horším případě o drobnou provozní nehodu. Čím to je, že Energetický regulační úřad a společnost ČEPS zahájily křižácké tažení proti sluneční energii a v tichosti nechají bez povšimnutí, že cena elektřiny pro konečného spotřebitele vzrostla za posledních pět let o více než 50 procent a všichni to berou za samozřejmost? Jak to, že sítě nejsou připravené na situaci, kterou mohl každý předvídat už minimálně před šesti lety? Možná to byl záměr, možná nedbalost. Každopádně, pokud se věci řeší na poslední chvíli, nastává tradičně čas drastických kroků.
Nejsou rekordní zisky firmy ČEZ jen tiše akceptovanou daní a přísunem peněz do státní pokladny, které mohou politici bezostyšně používat pro své politické cíle, ať už to jsou třinácté důchody nebo výstavba dalších předražených dálnic?
Co tolik vadí na obnovitelných zdrojích, není zcela jasné. Snad jejich relativní politická nezávislost anebo jasný náznak, že by mohly výrazně omezit klasické zdroje elektřiny? Je obtížně pochopitelné, že se u nás vše musí řešit ode zdi ke zdi. Místo plynulého a předvídatelného rozvoje obnovitelných zdrojů nastává nejdříve nekontrolovatelný boom a pak se zčistajasna úřady snaží rychle dupnout na brzdu – bez ohledu na následky. Nebude neodvratně následující smyk nakonec dražší než rozumná podpora čisté elektřiny? ===== Veselé prádlo =====
Fotovoltaické přehmaty by měly všechny varovat, že za zelenými projekty mohou být i falešní proroci, nebo dokonce zločinci. Výmluvný je příklad německé firmy Ecolog AG, která se původně měla starat o odpad a špinavé oblečení bezpečnostních jednotek ISAF v Afghánistánu, ale teď vyšlo najevo, že pašuje drogy. Makedonsko-albánští vlastníci podniku dělají, že o ničem nevědí, přičemž jsou úzce spjatí s organizovaným zločinem. A rozzlobený čtyřhvězdičkový generál má ostudu. Skandál právě hýbe Německem, zní jako trhák z dílny amerického producenta akčních filmů Michaela Baye. Jenže je to jinak. Dle informací německého rozhlasu jde o tvrdou realitu na Blízkém východě.
Viníkem, kterého NATO z nekalých obchodů podezřívá, je düsseldorfská společnost, jež pro ISAF pracuje už od roku 2003. Zásobuje centrálu v Kábulu naftou, provozuje prádelny a likviduje odpady vojáků. Dle německého generála Egona Rammse však v kanystrech s palivem, pytlích na odpadky a koších s prádlem firma převážela také omamné látky. Někdo to svinstvo přece transportovat musí. Koneckonců se osevní plocha pro mák v Afghánistánu od začátku války rozrostla několikanásobně.

Velký bratr není sám Investigativní žurnalistika je královskou disciplínou novinařiny. Tito novináři hrají důležitou roli čtvrté velmoci v zemi, kontrolují státní orgány i privátní sféru. Na denní světlo se díky nim mnohdy dostanou šokující skandály typu aféry Watergate.
V minulých dnech však německý společenský týdeník Bunte předvedl, že to lze přehnat i s investigací. Vyšlo totiž najevo, že redakce zaměstnávala detektivní agenturu, která měla ve dne v noci špehovat špičkové politiky. Do hledáčku časopisu se dostal předseda německé levice Oskar Lafontaine, bývalý vicekancléř Franz Müntefering a šéf křesťanských demokratů Horst Seehofer. Týdeník měl zájem zejména o odhalení nejrůznějších pikantérií okolo milostných románků státních představitelů. Špionážní společnost pořizovala tajně fotky, manipulovala s poštovními schránkami a umísťovala čidla na rohožky. Operace nesla krycí jméno Scareface dle Lafontainovy jizvy na krku. V jeho bytě agentura dokonce zvažovala instalaci skryté kamery. Nakonec se však spokojila se sledovacím bytem, který pronajala přímo proti sídlu levicového politika v berlínské čtvrti Köpenick.
Napadne někdy české novináře pronajmout si zhruba na půl roku byt proti vile v Monte Argentariu?

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).