Menu Zavřít

Zelené karty jsou za dveřmi

18. 8. 2008
Autor: Euro.cz

ZAMĚSTNÁVÁNÍ CIZINCŮ - Schválení podmínek na udělování zelených karet je na spadnutí. Už tento pátek nejspíš dostanou české firmy od zákonodárců naději i návod, jak lanařit zahraniční pracovníky. Problémem ale stále zůstane, jak přilákat nadané vysokoškoláky.

Zelenou pro další nábor nedostatkových pracovníků ze zahraničí by mohla dát už tento týden Poslanecká sněmovna. Na mimořádné schůzi mají poslanci odsouhlasit vydávání takzvaných zelených karet. „Už v pátek by zákon o zaměstnanosti mohl projít třetím čtením,“ věří Jiří Sezemský z ministerstva práce a sociálních věcí, které spolu s rezortem průmyslu a obchodu novinku prosazuje.

Neměl by to být problém – projekt má vedle vládní koalice opatrnou podporu i sociálních demokratů. „Bez zahraničních zaměstnanců na trhu práce se neobejdeme,“ souhlasí místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Chce ale zachovávat opatrnost. „Získání trvalého pobytu by mělo být směřováno k lidem se středo a vysokoškolským vzděláním. U těch ostatních profesí bude dobré, když tito lidé pomůžou naší ekonomice, ale v situaci, kdy prostě pro ně nebude uplatnění, tak by se měli vrátit do své domovské země,“ vysvětluje.

Jestliže nenastanou překážky na straně Senátu či prezidenta, mohly by české firmy hledat chybějící pracovníky ve zjednodušeném řízení i v cizině už od ledna. Přestože je totiž nezaměstnanost v zemi nejvyšší za poslední čtyři roky, podniky mají stále větší potíže obsadit řadu profesí (více najdete v Profitu č. 48/2007, 8 a 15 /2008).

Nejvíce cizích pracantů je z Asie

Zahraniční pracovníky (tedy mimo obyvatele zemí Evropské unie) už dnes zaměstnává řada českých firem. Nejrychleji u nás asi přibývá asijských zaměstnanců, především z Vietnamu či Mongolska. Lidé z evropských zemí už totiž nemají o práci u nás takový zájem jako v minulých letech. Jen počet Filipínců se za poslední rok v Česku zpětinásobil na 109, přibylo také Thajců a Číňanů.

Už koncem léta by řidiči na českých silnicích mohli začít potkávat například Filipínce ve vozech přepravce CS Cargo. Šéf firmy Petr Vlček komentuje problémy přijímání Asiatů takto: „Povolení máme rychleji než u zájemců z Vietnamu. A i když jsou Filipínci menšího vzrůstu než naši řidiči, sedadla kamionů se dají přizpůsobit.“

I další firmy mají tipy, kde sehnat pracovníky. Například Svaz podnikatelů ve stavebnictví podepsal smlouvu s prvními dvěma personálními agenturami, které si prověřil, a které budou českým stavbařům dodávat zaměstnance ze zahraničí.

„České stavební firmy potřebují tisíce lidí a je potřeba je hledat i v zahraničí,“ vysvětluje Bohumil Štancl ze svazu. Odhaduje, že cizinci by na české stavby mohli proudit hlavně z Mongolska, Kambodže a Vietnamu. Firmy totiž většinou stále sázejí na agenturní zaměstnávání – už proto, že většinou nepřijímají jednotlivé pracovníky, ale potřebují celou skupinu dělníků či řemeslníků.

Silná koruna narušuje také trh práce

Jinou otázkou jsou vysoce vzdělaní pracovníci, lékaři nebo management společností. Těm ale v poslední době atraktivnost práce v Česku kvůli silné koruně kysne. Své odměny totiž často dostávají v eurech a pobyt v tuzemsku se jim tak nečekaně zdražuje. „Zaměstnanci placení v eurech na posilujícím kurzu koruny prodělávají. To se v první řadě může týkat zahraničních vrcholných manažerů v českých pobočkách nadnárodních firem. Nelze však předpokládat, že by to vyvolalo jejich hromadný úprk, neboť takové firmy v zásadě nemají problém kurzové ztráty dorovnat formou bonusů,“ věří zástupci Hospodářské komory.

S výjimkou Američanů ale u nás na těchto pozicích pracují především manažeři mateřských firem z Evropské unie. Český stát proto uvažuje po německém vzoru přilákat i specialisty z třetích zemí na zvýhodněné „modré“ karty. Lékaře, programátory, fyziky. Zájem se soustřeďuje na vzdělané a talentované odborníky z postsovětských zemí nebo Indie.

Jak na ně

Aktuálním problémem domácích podniků je ale získat stavbaře, horníky, zámečníky, obráběče, lakýrníky a další odborné dělnické profese. Právě pro tyto obory je určen institut zelených karet.

O „modré karty“ bude moci zájemce podle návrhu požádat na příslušném zastupitelském úřadu. Ten uskuteční pohovor a odešle materiál ministerstvu práce, které je bude vydávat. Ostatní rezorty, pokud budou ministerstvem osloveny, mají patnáct dní na posouzení žadatele. Poté se žádost považuje automaticky za kladně vyřízenou.

BRAND24

Jestli cizinec ovšem do práce nenastoupí do 45 dnů od vydání povolení, bude mu zelená karta na nic. Podle zákona bude na stejné úrovni jako utečenec nebo nelegální překročitel hranice.

Výjimkou jsou jen ostře sledované profese. Například na lékaře nebo zdravotní sestry si stát ponechává až 90 dní na zhodnocení jejich kvalifikace.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).