Menu Zavřít

Zelená úsporám, nebo další kauza Diag Human?

18. 5. 2009
Autor: Euro.cz

Česká republika uzavřela koncem března obchod na prodej části svých nevyčerpaných emisních povolenek Japonsku. Tím získala pro tento rok více než deset miliard korun na opatření k úsporám CO2.

Exministrživotního prostředí Martin Bursík

Autor: Jan Třeštík

Exministrživotního prostředí Martin Bursík se však nerozpakoval tyto penízevložit do programu Zelená úsporám, zaměřeného na úspory energiea obnovitelné zdroje domácností v rodinných a bytových domech, což jeněco jiného. Zákon jasně říká, že výnosy lze použít pouze na podporu snižování emisískleníkových plynů, ale Bursík veřejně prohlašuje, že program mápředevším přinést 30 tisíc pracovních míst, zmírnění dopadů ekonomickékrize a podporu domácích výrobců kotlů. Popírá tím nejen základníprincipy Evropské unie, ale navíc i hrozí, že při dalším prodejipovolenek za ně nikdo nebude chtít zaplatit Česku stejně výhodnousoučasnou cenu, čímž přijdeme o miliardy korun. Podle zákona jsoumiliardy korun z prodeje povolenek určeny Státnímu fondu životníhoprostředí, tedy na všechna opatření bez výjimky.

Přesto Bursík program omezil jen na některá jím vybraná opatření. Navíco rozdělení miliard korun rozhodovalo jen několik nekompetentníchúředníků ministerstva životního prostředí. Ti svůj návrh do posledníchvíle tajili, aby jim do toho nikdo nemohl mluvit. A i uznávanýmodborníkům či Hospodářské komoře, kteří jim zadarmo nabízeli pomoc,písemně vzkazovali, že mají pochopit rozdělení rolí a nijak do tohonezasahovat. Obávali se, že by mohlo vyjít najevo, že by se dosáhlovětších efektů, kdyby se část těchto prostředků dala například nadotace na kamna, krby či na ekologické zboží z odpadů, které by sejinak musely spálit, utěsnění skládek či kompostáren nebo do vybudováníchybějících spaloven komunálního odpadu.

BRAND24

Naprosto směšné a nepochopitelné je i Bursíkovo teatrální vyhlašováníprogramu, není-li ve skutečnosti nic připraveno. Bursík ve skutečnostitímto programem zahájil jen předvolební kampaň Strany zelených, kteráse však může obrátit proti němu.

Je třeba okamžitě program zastavit a vyhlásit výběrové řízení najednotlivé podprojekty na snížení emisí. Z nich by pak skutečněnezávislá a odborná komise, tedy nejen oněch osm tajemných úředníkůministerstva, veřejně vybrala nejefektivnější, zhodnotila jejich význama volné stavební kapacity a podle toho určila dotace. A až poté by mělbýt vyhlášen nový program. Pokud program stažen nebude, nezbývá nežpodat na ministerstvo životního prostředí trestní oznámení kvůlizneužití státních prostředků, aby byly vyvráceny veškeré pochybnostio možné korupci. A Nejvyšší kontrolní úřad a Úřad pro ochranuhospodářské soutěže požádat o hloubkovou kontrolu. Pokud byli někteřívýrobci zvýhodněni, jsou ostatní byznysmeni připraveni podat žaloby naušlý zisk ve výši oněch miliardových dotací, které bychom jim stejnějako v případě Diag Human museli zaplatit všichni ze svých kapes.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).