Menu Zavřít

Ze žáru a popela

21. 5. 2012
Autor: Euro.cz

Nevšední mikroklima a tradiční sicilské odrůdy pomáhají ke znovuoživení vína Faro

V kopcích nad Messinskou úžinou se rodí sicilské víno vín. Neděje se tak přímo na úpatí mocné Etny, nicméně vliv této slovutné sopky je v jeho chuti patrný. V polohách ve výšce okolo pěti set metrů nad mořem se réva pěstuje od čtrnáctého věku před Kristem, jak naznačily archeologické nálezy na nedalekých Liparských ostrovech. A keře autochtonních odrůd dávají jedinečnou, nenapodobitelnou surovinu. Jedinou přestávku si vynutilo obsazení ostrova ve Středozemním moři Araby v desátém až jedenáctém století. Ani ta však nezabránila, aby sicilské víno Faro netěšilo nadšené pijáky vína dodnes.

Vytáhnout to nejlepší

Salvatore Geraci a jeho enolog Donato Lanati bojují od roku 1985 v rodinné vile z konce sedmnáctého století za znovuoživení někdejší slávy sicilského vína Faro. Spojením nevšedních odrůd a nevšedního mikroklimatu vznikají vína neuvěřitelně bohatá, se všemi průvodními znaky zaručujícími neopakovatelnost. Na jedné straně jim pomáhá dlouhodobý vliv Etny na složení půdy a noční chladné větry, jež vanou „komínem“ Messinské úžiny. Na straně druhé stojí mimořádně vnímavá práce sklepmistrova s výsostným citem pro hrozen.
Etiketa Faro ze sklepa Palari se objevuje v ohnisku zájmu milovníků vína již delší dobu a existuje pro to dobrý důvod. Jde totiž o jedinečné víno s velkým potenciálem, které se připravuje z ručně sbíraných hroznů. Ty dozrávají na starých keřích na terasách nad úžinou v množství necelý kilogram na hlavu a jejich kvalita odhaluje všechna tajemství umu sicilských vinařů.
Ani v nejmenším nejde o víno konfekční, ba ani butikové. Faro představuje vynikající ukázku toho, kterak lze z atypických hroznů vyškolit nápoj udivující svou rozmanitostí, svérázným projevem a překvapivými vlastnostmi. Hluboko zakořeněné letité keře dokážou z tamních darů terroiru vytáhnout to nejlepší. S doteky tufů a lávy z někdejších erupcí sopky se spojují minerály z hloubi podloží, noc co noc navíc révu „masírují“ chladné mořské větry. Když potom horké slunce přetaví to všechno do podoby vyzrálých hroznů a těch se chopí vyhlášený vinař, nelze čekat nic jiného než mimořádné víno nabízející mimořádný prožitek. Jeho jediným stínem je minimální roční produkce, která se momentálně pohybuje na úrovni čtrnácti tisíc lahví.

Přítel čas

Stačí se zadívat do sklenky s Palari Faro 2007 D. O. C. Je to víno temné, noblesní granátové barvy, které se projevuje jen občasným zajiskřením v ne zcela čiré hladině. Při okraji sklenky se objevuje patrný prstenec antukového valéru. V buketu, překvapivě zpočátku spíše utlumeném, se prosazují především prvky terroiru. Jsou jimi jednak zmíněné minerální a tufové podloží a jednak neobvyklé vůně svérázných odrůd Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Nocera, Palumba, Acitana a Galatena.
Chuť je neobvykle komponovaná a poskytuje škálu jedinečných aspektů. Zdánlivě strohý projev jako by tvořily prosté valéry, obejmuté zprvu důraznou kyselinou. Takový je však pouze „první poločas“ vývoje vína. Pakliže mu poskytnete čas – a tím myslím skutečně dostatek času – rozvine v důrazném finále všechny své trumfy. Vstupy se prolnou a představí v příjemném souladu, ne častém, o to vsak působivějším. Kyselina se přestane tlačit dopředu a umravní se na roveň svébytného projevu sušin a země. Vzápětí přijde ke slovu nijak rozevlátá ovocitost. Přispěchá dokonce i exotické koření, něžný pocel dřeva a v závěru zaznějí taniny, které dorovnají doběh do bohatého, širokého spektra chutí.
Ruralita bez snahy oslnit, svírající obětí plné sebevědomí, dlouhé a bohaté finále. Tak lze jednou větou charakterizovat neotřelé víno, jež se rodí u Messinské úžiny.

CONTENT24

**Palari Faro D. O. C.**

Použité odrůdy Nerello Mascalese, Nerello Cappuccio, Nocera, Palumba, Acitana a Galatena
Školení fermentace v inoxových tancích za poměrně vysoké teploty, zrání v nových sudech allier a troncais, doba osciluje okolo 18 měsíců, poté další ležení na lahvi – délka se řídí vlastnostmi ročníku
Alkohol 13,5 %
Vývojový potenciál minimálně deset let
Distributor pro ČR www.markuzzi.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).