Menu Zavřít

Ze suterénu do Indie

6. 2. 2006
Autor: Euro.cz

JIŘÍ ZAPLETAL Před pár lety začínal ve stísněných suterénních prostorách, loni obrat jeho firmy dosáhl 200 milionů korun. Před nedávnem se zúčastnil podnikatelské mise premiéra Paroubka do Indie. Nyní již v Dillí otevírá zastoupení.

JIŘÍ ZAPLETAL Před pár lety začínal ve stísněných suterénních prostorách, loni obrat jeho firmy dosáhl 200 milionů korun. Před nedávnem se zúčastnil podnikatelské mise premiéra Paroubka do Indie. Nyní již v Dillí otevírá zastoupení.

Ostravská společnost Flash Steel se zabývá především obchodováním s ocelí, dodávkami materiálů pro opravy energetických a strojírenských zařízení a investičními celky pro chemičky. Loni její obrat dosáhl 200 milionů korun. Majitel a jednatel společnosti v jedné osobě Jiří Zapletal k tomu říká: „Na počátku jsme z 80 procent dodávali pro automobilový průmysl, to se ale postupně smrsklo na 20 procent z veškerých dodávek. Vytlačila nás levná konkurence z Číny, Ruska a Ukrajiny.“

Zapletal se proto zaměřil na hledání nových oblastí. „Vždy se mi osvědčilo rozjet nový projekt a předat ho zaběhlému člověku ve firmě. Lidem důvěřuji, snažím se najít ty nejlepší z oboru, a investice do nich se vždy vyplatila. Rozcházím se s lidmi jen výjimečně a většinou v dobrém, stává se, že se po čase spolupráce obnoví,“ vysvětluje manažer s tím, že nyní u něj pracuje 29 zaměstnanců.

„Nemám obavu, že by mne ohrozily nově přijaté zákony, jako například povinnost podnikatele platit zaměstnanci prvních 14 dnů nemocenské. Kdo by byl často mimo kvůli nemoci, ten by se vyřadil sám, nestačil by zastat náročnou práci, o svoje zdraví musí každý pečovat. Ani s koutkem pro odložení dětí u mě nebude velký problém, nějaké místo pro něj vyšetříme,“ shrnuje Zapletal.

CESTA DO VYŠŠÍCH PATER

Začínal sám v roce 2000 v jedné pronajaté suterénní kanceláři. V prvním roce podnikání dosáhl obratu 1,6 milionu korun. „V téhle branži jsou marže z obchodování malé, ale když mi to šlo, odvážil jsem se a ve druhém roce přijmout tři kamarády, bývalé kolegy, o kterých jsem věděl, že nechtějí podnikat, ale jsou šikovní a schopní,“ vzpomíná Zapletal na své začátky. Odvaha se mu vyplatila. V roce 2002 stoupl obrat firmy 15krát. A rostl dále, až na loňských 200 milionů korun. „Zvolil jsem politiku expanze do nových projektů a následného úsilí o udržení dosažených pozic,“ vysvětluje Zapletal. „Vloni jsem pochopil, že firma dosáhla na domácím trhu svého stropu a poroste pomaleji, proto jsem hledal nové trhy,“ dodává.

SVÉHLAVÍ ČÍŇANÉ

Zapletal si to nejdříve namířil do Polska a na Slovensko a potom na vlastní pěst do Číny. „Jenže Číňané většinou chtějí věci dělat po svém, proto můj úspěch v tamních jednáních ještě není úplný. Když jsem se na sklonku loňského roku dozvěděl o nabídce Svazu průmyslu a dopravy, aby se zájemci vypravili na obchodní cestu do Indie v doprovodu prezidenta republiky, tu možnost jsem uvítal. Několikadenní cesta mne stála sice kolem sta tisíc korun, ale vyplatila se, “ pochvaluje si.

Zapletal si domů přivezl zhruba 80 vizitek potenciálních partnerů z indické strany. Z nich vytřídil ty, kteří se mu zdáli perspektivní a na dálku s nimi zahájil bližší jednání. „Na jaro jsem připravoval další cestu. Když jsem se dozvěděl, že do Indie jede v půli ledna také premiér Jiří Paroubek, usiloval jsem, abych se mohl cesty zúčastnit v jeho podnikatelském doprovodu organizovaném Hospodářskou komorou. Ukázalo se, že právě takové cesty mají daleko větší naději na úspěch,“ vysvětluje podnikatel. Podle jeho slov na oficiální jednání chodívají většinou serióznější a lépe zapsaní partneři. Prý také hodně pomůže, když zemi navštěvujete v doprovodu vládní delegace. „Tato druhá cesta pro mne měla tak velký smysl i proto, že jsem už znal prostředí. V průběhu čtyřdenních intenzivních jednání jsme připravili zastupování jedné významnější indické firmy v Česku prostřednictvím Flash Steel a naopak jsme dohodli zřízení naší kanceláře přímo v Dillí. Rozhodl jsem se, že zastoupení budu financovat po dobu půl roku a uvidím, přinese-li nějaké výsledky,“ říká majitel firmy.

**NOŽE PRO OLYMPIONIKY

Jiří Zapletal se podle svých slov nebojí jít do nových věcí. Například před lety vyvinul prototyp nového materiálu nožů pro závodní bob. Tyto nože přitom dodávají jen asi čtyři výrobci na světě. Prvně s ním jeli Češi na olympiádu v Naganu. Teď s nimi reprezentují kromě nich i Monačané, Kanaďané, Slováci, Poláci a Francouzi.

BRAND24

„Děláme dnes aplikovaný výzkum v oborech metalurgie a materiálového inženýrství,“ dodává Zapletal. „Pokud jde o rozvoj firmy, výrazně nám pomohla spolupráce s eBankou v Ostravě. Vyšli nám hodně vstříc s financováním projektů, při zajišťování akreditivů a také v dealingu, zabezpečení proti kurzovým rizikům při obchodech,“ pochvajuje si spolupráci. Majitel Flash Steel se netají, že dodnes dohání resty v jazykovém vybavení. Je z generace, která vyučování jazyků brala ještě na lehkou váhu. „Nyní jsem si ale pořídil asistenta z Indie, díky kterému jsem se anglicky krásně rozmluvil. Vyjde mně to výhodněji než mnohé z těch, kteří jedou na půlroční jazykový kurz třeba do Austrálie nebo na Nový Zéland, a hlavně nevypadnu na dlouhou dobu z firmy,“ dodává.

Jako koníček majitele provozuje Flash Steel ještě rekreační areál Loděnice v Děhylově. Společnost v něm pořádá pravidelné koncerty a letní folkový festival Za Vodou. Zedníky z údržby zaměstnává při výstavbě rodinných domků na Ostravsku a vloni zakoupila vyhlášený „100dola music bar“ v Ostravské Stodolní ulici. Sám majitel firmy občas zahraje se svou kapelou blues.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).