Menu Zavřít

Ze sucha do louže

1. 10. 2009
Autor: Euro.cz

Pravlast Mayů čelí potravinové krizi a hrozí jí státní bankrot

Nejdelší období sucha za posledních 30 let způsobilo v Guatemale, nejlidnatějším státě Střední Ameriky, potravinovou krizi, jež ohrožuje na životech téměř 50 tisíc guatemalských rodin a do konce roku hrozí nedostatek základních potravin dalším téměř 400 tisícům. Zemědělci letos dle prezidenta Álvara Coloma sklidili o 36 procent méně kukuřice a o 58 procent méně černých fazolí. Obě plodiny jsou základními guatemalskými potravinami, ale fazole již mizí ze stolů chudých obyvatel úplně a staly se luxusním zbožím. V zemi je vyhlášen stav nouze.

Nejen oteplování

S hladem se Guatemala potýká v posledních letech pravidelně. Na vině jsou na jedné straně změny klimatu, kdy zemi sužují střídavě hurikány, záplavy, sucha a k tomu zemětřesení. Jak však upozorňuje koordinátor nevládních organizací v Guatemale Elmer Velásquez, vláda prezidenta Coloma dopřává zemi, jež je závislá kromě turistického ruchu především na zemědělství, „pouze utišující prostředky, jako je pronájem půdy či dodávky hnojiv, přičemž tím nejdůležitějším by byla regulace obchodu s obilovinami a stabilizace jejich cen“.
Již před dvěma lety varovala OSN před potravinovou krizí zejména v nejchudších oblastech Guatemaly podél honduraských hranic. Důvodem byla zčásti rostoucí poptávka po etanolu vyráběném z kukuřice, která je vedle kávy jednou z hlavních zemědělských plodin v zemi. Americkou vládou prosazovaná biopaliva vyhnala mezinárodní ceny žluté kukuřice, z níž se vyrábějí, k desetiletým maximům. Jenže bílá kukuřice, pěstovaná v Guatemale ke konzumaci, se na světových trzích prodává dráž než žlutá, což vedlo k meziročnímu nárůstu její ceny na guatemalském trhu o 30 procent. Ceny potravin přitom rostly rychleji než mzdy rolníků.
Přidáme-li k tomu skutečnost, že Guatemala má jedno z nejnižších zdanění ze zemí Latinské Ameriky (příjmy z daní tvoří pouhých 12,5 procenta HDP), je evidentní, že vláda nemá dostatek vlastních prostředků. Úřady předpokládají, že kvůli finanční krizi vybere stát na daních o 846 milionů dolarů méně a v srpnu parlament schválil vydání vládních dluhopisů v celkové hodnotě 363 milionů dolarů.
Země nyní potřebuje především silnou a stabilní vládu, v kabinetu prezidenta Coloma se ale za dva roky u moci vystřídalo již deset ministrů. Prezident ve svém projevu z počátku září trval na tom, že díky programu sociální soudržnosti jeho vlády, v jehož čele stojí Colomova manželka Sandra Torresová, potravinová krize nedosáhla mnohem horších rozměrů. Avšak dle serveru Infolatam.com jediné, co v rámci tohoto programu dobře funguje, je klientelistická struktura, již první dáma země řídí s výhledem na svou možnou prezidentskou kandidaturu v roce 2012.

Drogové podhoubí

V Guatemale, které patří celosvětově čtvrtá příčka v míře chronické podvýživy dětí (trpí jí téměř polovina dětí mladších pěti let), navíc kolabuje systém zdravotní péče. Dle tamního deníku Prensa Libre způsobily škrty v rozpočtu na zdravotnictví ve výši 375 milionů quetzalů (45 milionů dolarů) nedostatek léků, zdravotnického personálu a zhoršení kvality péče. Guatemalské nemocnice dle údajů Panamerické zdravotní organizace disponují jen jedním lůžkem na tisíc obyvatel a na každých deset tisíc lidí připadá 9,7 lékaře.
To vytváří ideální podhoubí pro obchodníky s narkotiky. Guatemalská policie již potvrdila, že v zemi operuje několik mexických kartelů, mimo jiné Los Zetas, del Golfo a Sinaloa.
Někteří analytici předpovídají Guatemale státní bankrot, či dokonce přeměnu v zemi ovládanou drogovými kartely. Carlos Sabino, profesor prestižní guatemalské Univerzity Francisca Marroquína, ale považuje první scénář za zcela přehnaný. „Druhá možnost je pravděpodobnější, tedy pokud odpověď vlády na současnou nejistotu bude nadále tak slabá jako doposud,“ domnívá se Sabino. Potom by se země mohla za pár let potýkat se stejnými problémy jako severní Mexiko v současnosti.
Jak se zdá, španělské rčení „de Guatemala a Guatepeor“ (v češtině „z bláta do louže“ – mala je španělsky špatná, peor znamená horší) začíná platit více než jen pouhá slovní hříčka.

BRAND24

***

K MAPCE
Hladová Guatemala
- 13,994 milionu obyvatel (odhad 2008)
- 52 procent žije v chudobě
- 16 procent v extrémní chudobě
- 50 000 rodin ohrožuje na životech potravinová krize
- 400 000 rodinám hrozí nedostatek základních potravin

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).