Menu Zavřít

Zdroje energií nelze podceňovat

17. 2. 2009
Autor: Euro.cz

Současný vývoj v energetice, vyznačující se extrémními pohyby cen nejdůležitějších primárních zdrojů energie a politicky podmíněnými poruchami zásobování s vážnými následky, odhalil slabiny současného energetického systému, tvořícího základ světové ekonomiky.

Obnovitelné zdroje energie by byly s to odstranit většinu slabých stránek současného systému a dokonce pokrýt i veškerou spotřebu. Dosud nám chyběly patřičné technologie k hospodárnému využití tohoto potenciálu. Domnívám se však, že různé hospodářské a politické úvahy povedou vývoj obnovitelných energií k tomu, že se v budoucnu projeví ve třech hlavních oblastech:

a) nahrazení importovaných fosilních paliv obnovitelnou energií dá vzniknout novým pracovním místům;

b) nedávný konflikt ohledně plynu mezi Ruskem, Ukrajinou a Evropskou unií opět politikům připomněl význam energeticko-hospodářské nezávislosti;

BRAND24

c) nárůst výdajů na výzkum a vývoj povede k poklesu nákladů na obnovitelné zdroje energie.

Dojde tak ke zvýšení tržních podílů, což následně umožní další výdaje na výzkum. Evropské státy chtějí do obnovitelných zdrojů investovat až 1,1 miliardy eur. Za těchto okolností mohou investoři do dluhopisů objevit nový trh, nabízející stabilní a jisté výnosy.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).