Menu Zavřít

Zdražujeme. Zn.: Hodně

6. 5. 2011
Autor: Euro.cz

Ceny zemního plynu

Obchodníci se zemním plynem mají pro domácnosti špatnou zprávu – zdražujeme. Razantní zvýšení cen, a to již od 1. června zatím oznámily společnosti RWE a E.ON. Další prodejci se takřka s jistotou přidají v následujících dnech či týdnech.
Největší tuzemský prodejce zemního plynu společnost RWE oznámila průměrné zdražení o 9,5 procenta. Pro domácnost s průměrnou spotřebou, která plyn využívá na vaření, ohřev vody a vytápění, to znamená růst nákladů zhruba o čtyři tisíce korun za rok. Konkurenční E.ON svým odběratelům zdraží ke stejnému datu v průměru o sedm procent, což je celkový roční nárůst plateb o tři tisíce korun.

Bojíme se ztráty

Obě firmy zdůvodňují skokové zdražení hlavně růstem cen komodit na světových trzích. „Naše ceny kalkulujeme především podle cen ropných derivátů za posledních šest měsíců. A právě ty v tomto rozmezí vzrostly na světových trzích o 44 procent,“ konstatoval člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.
Změna ceny zemního plynu přichází o měsíc dříve, než je obvyklé. Standardně oznamují plynárenské firmy ceny čtvrtletně. Dle informací týdeníku EURO se k měsíčnímu předstihu odhodlaly hlavně proto, že nákupní cena zemního plynu šla strmě nahoru a firmy nechtějí na jeho prodeji klientům prodělat. „Každý měsíc, o který odložíte zdražení, se v hospodaření firmy negativně projeví až v řádech stovek milionů korun, což pak těžko vysvětlíte svým akcionářům,“ konstatoval zdroj obeznámený se situací. Nepřímo to dokládá i Varcop z RWE: „I na spotových trzích stoupla cena zemního plynu za poslední půlrok o 22 procent. Tento nárůst se musí zákonitě projevit u všech obchodníků s touto komoditou. Současné ceny jsou neudržitelné.“ Obdobně reagoval i E.ON. „Prodejní ceny již nebylo možné držet na stávající úrovni,“ konstatoval mluvčí společnosti Vladimír Vácha.

BRAND24

Přidají se další

Na zdražení se chystají i další obchodníci se zemním plynem. Alternativní prodejce Bohemia Energy tak patrně učiní až v běžném termínu, tedy od 1. července. O kolik to bude, ale jednatel společnosti Jiří Písařík zatím neprozradil. Pouze upozornil, že chce udržet koncovou cenu o sedm procent nižší, než jakou účtují domácnostem velcí dodavatelé.
Očekávané zdražení zatím neoznámila ani Pražská plynárenská. Podle odborníků oslovených týdeníkem EURO je ale jen otázkou času, kdy tak učiní. Shodují se totiž v tom, že kdo chce přežít bez výraznějších ztrát, musí nejpozději od sedmého měsíce zvýšit ceny. Asi jedinou pozitivní zprávou pro odběratele zemního plynu tak zůstává, že zdražení přichází až po skončení topné sezony.
Příliš optimistický ale není ani výhled pro další měsíce. „Veškeré predikce, které máme k dispozici, naznačují, že budeme rádi, když udržíme stávající ceny. Tedy jejich úroveň po zdražení,“ tvrdí mluvčí RWE Martin Chalupský. Jistá šance, že plyn posléze mírně zlevní, však přece jen existuje. „Ale jen v případě, že se zastaví růst cen ropy a ropných derivátů na světových trzích a současně se udrží příznivý kurz české koruny vůči americkému dolaru,“ dodal Chalupský.
Takový vývoj lze ale označit spíše jen za zbožné přání. Generální ředitel ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller totiž před několika dny uvedl, že cena zemního plynu vzroste pro evropský trh od prosince na 500 dolarů za tisíc metrů krychlových. Přitom ještě na přelomu loňského a letošního roku se do Česka dovážel ruský plyn za ceny, které odpovídaly zhruba 380 dolarům za tisíc kubíků.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).