Menu Zavřít

Zdeněk Pečený: Ždímání

2. 3. 2016
Autor: Štěpán Bruner, E15

Skotové si musejí mnout ruce, že předloni řekli ne v referendu o své nezávislosti. Skotská první ministryně Nicola Sturgeonová doma potichu slaví tehdejší výsledek, protože jediný průmysl, od kterého si potenciální nezávislé Skotsko slibovalo prosperitu, je nyní na kolenou. Ano, jde o těžbu ropy.

Polovina skotských ropných polí je už při současných cenách ztrátová. Britská vláda však nechce přestat mačkat už vymačkaný citron ropného průmyslu a žádat po těžařích vyšší daně, než jaké platí ostatní firmy. Tak jen aby za pár let bylo ještě koho ždímat.

Vypadalo to, že předávání Oscarů bude „bílou“ záležitostí. Opak byl pravdou a Američané opět ukázali, že věci umí dělat jen „OTT“, tedy over the top. Na jevišti se střídala plejáda afroamerických držitelů Oskara s afroamerickými nedržiteli Oskara s jediným cílem: ukázat pár černochům bojkotujícím ceremoniál, že Hollywood není rasistický. Pár bojkotérů – jmenovitě tři – si asi o takovou odpověď svým nesmyslným bojkotem říkal.

Možná tím i vytrhl pořadatelům trn z paty, protože tak předurčili téma ceremoniálu, jenž se točil kolem rozpačitých poznámek a vtipů (afroamerického) moderátora Chris Rocka o rasové rovnosti a diskriminaci. Režisér Spike Lee, herečka Jada Pinkett Smithová a její manžel Will Smith budou mít svou „blokádu“ Oscarů na talíři asi dlouho. Rock si do Smithe hned rýpnul, že nenominovat ho bylo nespravedlivé stejně jako zaplatit mu dvacet milionů dolarů za příšerný film Wild Wild West.


Čtěte další zápisníky redaktorů E15:

BRAND24

Stanislav Šulc: Tak pravil Oscar

Jana Havligerová: To jsou ale paradoxy

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).