Menu Zavřít

Žďár nad Sázavou čeká oživení

10. 4. 2006
Autor: Euro.cz

Zastupitelé Žďáru nad Sázavou chtějí zregenerovat centrální náměstí Republiky. Podle vítězné urbanistické studie by se kromě jiného jeho horní část změnila v parkoviště, v jeho další části by byl obnoven zelný trh. Veřejné diskuze ke změnám se v minulosti zúčastnilo pět lidí.

„Uspořádáme proto další výstavu návrhů v knihovně a vypíšeme novou anketu,“ řekl starosta města Jaromír Brychta.

Anonymní ideová soutěž na zpracování urbanisticko-architektonické soutěže se uskutečnila před sedmi roky. Odborníci v ní tehdy hodnotili 17 studií. Následovala výstava a anketa. Ve výběrovém řízení byl potom zvolen zpracovatel urbanistické studie. Po veřejném projednání rada města návrh schválila v dubnu 2004. Zastupitelstvo s ním ale nesouhlasilo. „Loni projektant do urbanistické studie dopracoval připomínky dotčených orgánů a správců sítí,“ shrnul starosta.

Až v knihovně skončí výstava studií k akvaparku, jenž na rozdíl od náměstí rozpoutal mezi zastupiteli i obyvateli vášnivé diskuze, nahradí ji v září prezentace návrhů regenerace náměstí.

BRAND24

V nové anketě radnice bude zjišťovat postoj občanů ke vzhledu a funkčnímu řešení ploch centra. „Detaily, jako je například typ dláždění, typ mobiliáře nebo zeleně a polohy parkovacích míst, lze potom upravit podle provozních a pořizovacích nákladů,“ upřesnil starosta. V anketě bude osm otázek, a to k umístění parkovacích míst, trhu nebo zda občané chtějí na náměstí více zeleně, anebo laviček.

Až město dokončí rozsáhlou rekonstrukci sítí, renovaci komunikací či výstavbu nového sídliště, chtělo by být připraveno na modernizaci centra, kde se odehrává řada společenských akcí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).