Menu Zavřít

Zbytečné nejistoty na tuzemském trhu

18. 4. 2005
Autor: Euro.cz

VÝROBA CUKRU Mezinárodní arbitráž, stížnosti k Ústavnímu soudu, žaloby. Nejistá podoba reformy trhu s cukrem v Evropské unii. Nezařazení cukrovky do projektu domácí výroby biolihu ze zemědělských surovin. To je rámec, v němž se v současné době pohybují pěstitelé cukrovky i cukrovary v Česku.

Budou cukrovary namísto balení cukru stáčet biolíh?  foto: Profit -Martin Siebert

VÝROBA CUKRU Mezinárodní arbitráž, stížnosti k Ústavnímu soudu, žaloby. Nejistá podoba reformy trhu s cukrem v Evropské unii. Nezařazení cukrovky do projektu domácí výroby biolihu ze zemědělských surovin. To je rámec, v němž se v současné době pohybují pěstitelé cukrovky i cukrovary v Česku. PETR HAVEL Jedním ze základních impulzů přinášejících nejistoty na tuzemský trh jsou stížnosti cukrovarů na systém rozdělování národní kvóty výroby cukru. Pomyslným vrcholem pyramidy je přitom mezinárodní arbitráž, v níž cukrovarnická společnost Eastern Sugar obvinila Česko z diskriminačního přidělování cukerních kvót a požaduje jako odškodnění tři miliardy korun. Ministerstvo zemědělství ale obvinění odmítá. Podle Dany Večeřové z ministerstva je současný systém cukerního pořádku dán nálezem Ústavního soudu, na který musel tento systém reagovat. „To znamená, že kritériem pro přidělení cukerní kvóty přestalo být referenční období, ale kritériem se stala kapacita cukrovaru. Tento způsob, kdy kvótu drží cukrovary, nikoliv zemědělci, funguje v celé Unii,“ zdůrazňuje Večeřová. Jenže nejde jen o Eastern Sugar. Podle místopředsedy Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřicha Reinbergra jsou ve hře další stížnosti jiných cukrovarských subjektů. Všechny spory přitom znesnadňují orientaci pěstitelů cukrovky. Nevědí totiž, kolik suroviny kterému cukrovaru budou nakonec dodávat. REFORMA TRHU A BIOLÍH

Současná národní kvóta roční produkce cukru v Česku je 455 tisíc tun, to však jen pro letošní rok. Kolik se ale bude u nás vyrábět v příštím roce, je trochu ve hvězdách. Brusel totiž připravuje reformu současného přísně regulovaného evropského trhu s cukrem, její podoba však zatím není jasná. Obecně by mělo jít o snížení cen cukrovky a cukru a snížení objemu národních kvót o 16 procent. To by v praxi znamenalo buď další změny v kvótách přidělovaných jednotlivým cukrovarům, nebo uzavření některých výrobních kapacit.

Produkce cukrovky v Česku by se ale nemusela snižovat ani v případě přijetí evropské reformy. Je to totiž velmi vhodná plodina k výrobě biolihu. Energetická výtěžnost je podle Tomáše Zídka z Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky zhruba 2,5krát vyšší než produkce biolihu z obilovin. Jenže připravovaný systém výroby biolihu v Česku s cukrovkou jako výchozí surovinou nepočítá.

MOŽNOSTI ŘEŠENÍ

Investice do nově budovaných kapacit na výrobu biolihu z obilí jsou výrazně vyšší, než kdyby se využilo již stávajících kapacit cukrovarů, které by mohly produkovat biolíh z cukrovky. Cukrovary jsou přitom podle Reinbergra na takové řešení připraveny.

Například společnost Cukrovary TTD Dobrovice se podle něj do výběrového řízení na udělení licencí na výrobu biolihu přihlásila. „Spojení cukrovaru s lihovarem je ideální řešení, bylo to tak i v minulosti. Investice jsou přitom nižší, ke stávajícím technologiím se pouze přidá zařízení na kvašení. To může vyjít tak na 500 až 600 milionů korun,“ konstatuje Reinbergr. Největší evropský producent biolihu, Francie, jej také zejména tímto způsobem vyrábí.

Produkce biolihu z cukrovky by zároveň znamenala konec nejistot pro zemědělce. Cukrovka produkovaná k nepotravinářským účelům se totiž nepočítá do objemu, který mají unijní země povolen vyrábět. Pěstební plochy by se tak nemusely snižovat, zemědělci by měli jistotu odbytu, cukrovary by se nemusely hádat o kvóty a výsledný biolíh by byl levnější než stejný produkt z obilovin.

Objem 415 tisíc tun byl mezi cukrovary rozdělen podle jejich výrobní kapacity. Zbývajících přibližně 40 tisíc tun tvoří rezerva, kterou stát rozděloval podle dodatečných kriterií, například podle toho, jak výrobce přispěl ke stabilizaci trhu nebo snížení zásob cukru.

Systém rozdělení kvót na cukrovary podle jejich výrobní kapacity loni na podzim u Ústavního soudu napadla opoziční ODS, která navrhuje přidělení kvót pěstitelům cukrovky. Takzvaný cukerní pořádek byl předtím na základě stížnosti jejích poslanců k Ústavnímu soudu zrušen už dvakrát. Evropská komise v současnosti chystá radikální reformu trhu s cukrem, včetně snížení výkupních cen o třetinu a seškrtání výrobních kvót.

BRAND24

KVÓTY VÝROBCŮ CUKRU V ČESKU (V TUNÁCH) 

 Společnostkvóta A kvóta B  celková kvóta  
 Cukrovary TTD163 220,554 5050,781 168 271,335 
 Eastern Sugar ČR99 397,001 3075,792 102 472,793  
 Moravskoslezské cukrovary83 752,323 2591,675 86 343,998  
 Cukrovar Vrbátky19 596,291 606,398 20 002,689
 Litovelská cukrovarní20 139,230  623,199 20 762,429  
 Hanácká potravinářská24 428,558 755,930 25 184,488 
 Manolis30 675,043 949,225 31 624,268 
 Celkem441 209,000 13 653,000 454 862,000 

Pramen: Státní zemědělský intervenční fond Pozn.: Kvóta A je určena pro domácí spotřebu, kvóta B na export.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).