Menu Zavřít

Zbytečná Zagorka

21. 11. 2012
Autor: euro

Ministři financí eurozóny odepřeli Řecku pravidelné kapesné v podobě více než bilionového úvěru na zaplacení starých dluhů a Řecko je zděšeno. Řecko, které má jen o málo větší ekonomiku než Česko, potřebuje jako nouzovou pomoc za tři kvartály letošního roku sumu odpovídající celému státnímu rozpočtu ČR.

Plány na ozdravení řecké ekonomiky a zastavení neustále stoupajícího státního dluhu se upravují prakticky kontinuálně a čas, kdy se tak má stát, se neustále odsouvá dál a dál do budoucnosti. Politici se přesto tváří, že ta země se jednou dá s pomoci EU fakt do kupy a začne fungovat jak švýcarské hodinky. Že by je včera večer přestalo bavit už opravdu dosti dlouhé nošení šaškovských rolniček a rozhodli se podívat pravdě do očí?

Po letech zcela chybné a extrémně drahé evropské politiky se dá jen těžko uvěřit, že teď vezme všechno správný směr, Řecko standardně zbankrotuje (mimochodem bylo by to už pošesté v jeho moderních dějinách, takže nic co by Řekové neznali) a začne se řešit podstata problému celého jihu. Tou podstatou je existence společné měny v zemích, které netvoří optimální měnovou zónu a nikdy ji tvořit nebudou. Měnová politika Evropské centrální banky tudíž bude vždy více nebo méně škodlivá pro některé členské státy EU a bude devastovat jejich ekonomiku.

Bylo by to sice hezké, ale věřit se tomu nedá. Chvilkový záchvěv racionality se rozplyne ve slabomyslných heslech typu „Euro zachráníme za každou cenu“, což kromě jiného pamětníkům trochu připomene jiná hesla. Třeba „Se Sovětským svazem na věčné časy“.

Co na tom, že to s tím eurem jednou dopadne úplně stejně jako se Sovětským svazem. Jenže pro politiky a jejich politické strany, kteří „na čele a pod prapory“ přivedli Evropu do této slepé uličky a u východu založili požár, je přiznání vlastní odpovědnosti je asi stejně pravděpodobné, jako to, že se tok Rýna otočí a do Alp nateče mořská voda.

Takže vážení euroministři financí, pokud nehodláte kousnout do vlastní obuvi, přestaňte dělat Zagorku a zase sáhněte svým daňovým poplatníkům do kapes. Vždyť dobře víte, že to budete muset dělat ještě mnohokrát. Dokud vám za to oni poplatníci konečně nevyrazí zuby.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

BRAND24

Hormonální znárodnění

Kočičí vláda


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).