Menu Zavřít

Zbohatněte na nás

21. 2. 2005
Autor: Euro.cz

Vydělávejte na nás, budeme jedině rádi. To je filozofie Marcela Konečného, kterou vtlouká do hlav svým franšízingovým partnerům. Za několik let tak ostravský podnikatel vybudoval silnou značku sportovního oblečení Envy.

MARCEL KONEČNÝ

Marcel Konečný si myslel, že jeho životem bude házená. Juniorský reprezentant Česka se ale zranil a musel přemýšlet, jak naloží se svým životem dál. „Rozhodl jsem se pro podnikání. Možná trochu naivně jsem si myslel, že to znamená svobodu. Hodně jsem četl, takže můj první obchod bylo knihkupectví,“ říká Konečný.

Po čase ale začal bývalý sportovec obchodovat se sportovním zbožím. Vybudoval síť obchodů, prodával v nich cizí značky a nakonec se rozhodl vytvořit svou vlastní. „Přijít na trh se značkou bylo logickým vyústěním podnikání.

Protože už jsme měli síť prodejen a slušnou distribuci, věděli jsme, že na trhu je místo,“ vysvětluje Konečný.

Ostravskou společnost oslovila na veletrhu v Mnichově francouzská designerská firma. „Oni měli nápady, ale nevěděli jak to vyrobit a distribuovat. To jsme věděli my,“ líčí. Tak vznikla značka sportovního oblečení Envy, postavená na spojení špičkové technologie a designu. (Mimochodem, když jdete na schůzku s Marcelem Konečným, raději si vemte sako.

Jestli budete mít bundu, okamžitě vás zrentgenuje pohledem a vysvětlí vám, co všechno vašemu svrchníku chybí.)

Dnes pro Envy navrhují i čeští nebo němečtí designéři.

Velká část produkce se šije v Asii. „Při objemech, které vyrábíme, byla Asie jasná volba. Samozřejmě se hodně věnujeme kontrole výrobků a podstatnou část věcí šijeme také v Evropě,“ podotýká Konečný.

BRAND24

Nejtěžší je podle něj v tomto velkém byznysu řízení lidí.

„Proto naši síť rozšiřujeme prostřednictvím franšízingových partnerů. Starají se o naši značku lépe, než by to dělal kterýkoliv zaměstnanec. Zbohatněte na nás k prasknutí, ale hlavně se starejte o naše zákazníky. Tenhle model funguje,“ dodává Konečný. V současné době hledá další partnery v Česku, aby svou síť mohl ještě rozšířit. Envy se nyní prodává ve 21 evropských zemích.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).