Závratná masová show

15. září 2010, 19:12 - Alena Jurionová
15. září 2010, 19:12

Pestrost, kvalita surovin a závratné tempo servisu jsou odzbrojující

Jestliže si podnik Brasileiro udržel laťku tak proklatě vysoko, je to zčásti jistě díky konceptu „sněz, co se do tebe vejde“. Ten totiž z psychologických důvodů boduje u naprosté většiny populace. Množstevní princip by sám o sobě ale nestačil. Dalšími ingrediencemi úspěchu jsou nefalšovaná kulinární show a především kvalita používaných surovin, nejvíce mas, která jsou – ve vakuovaném stavu – dovážena přímo z Brazílie. V restauraci je pak můžete ochutnat grilovaná a ochucená převážně mořskou solí, churrasqueiros vám je u stolu ukrajují z jehly, ať už je to kuřecí s pikantní omáčkou či slaninkou, selátko, vepřová panenka na rozmarýnu, jehněčí kýta, Picanha (vrchní část hovězí kýty), Marucha (nejkřehčí část hovězí plece), Alcatra s parmazánem, Fraldinha (pás masa stažený z vnitřní strany hovězích žeber) či Cupim (hrb z brazilského býka grilovaný ve fólii s bylinkami), kachní prsa na tymiánu nebo pikantní klobáska. Zde nutno poznamenat, že triumfálně zavedený systém zeleného a červeného kolečka v Brasileiru selhává na celé čáře. Hned po příchodu jste na něj upozorněni, a kdyby ne, okamžitě si na stole tohoto vtipného semaforku všimnete. Znamení hovoří jasnou řečí: zelená strana – jedu dál, červená strana – už se do mě nic nevejde. V praxi jsou tu ale schopni servírovat prakticky do bezvědomí, i když kolečko už hodnou dobu bezvládně leží na krovkách červenou stranou vzhůru. Což se v důsledku stává trochu únavným. Ne každý je koneckonců schopen spořádat na jeden zátah tak nelidské kvantum masa… Na zbloudivší vegetariány je naštěstí pamatováno štědře dimenzovaným salátovým bufetem (s výjimkou některých kombinací zeleniny s masem či uzeninami), kde se člověka zmocní totální pomatení smyslů, neboť logicky zatouží ochutnat od všeho trochu. Kromě zeleniny a hub v nejrůznějších světových obměnách tu najdete i sushi, vzhledem k dosud panujícímu létu oblíbenou studenou polévku gazpacho z rajčat, paprik a okurek (slušnou), saláty s mořskými plody i exkluzivnější ústřice (ty jsme neriskovali, byť se prý otvíraly ráno), teplou směs rýže, černých fazolí a čerstvých koriandrových lístků, která v Latinské Americe obvykle funguje jako příloha (výborná). Jako absolutního favorita jsme vytipovali lilkové závitky plněné ricottou, fetou a sušenými rajčaty. Snad jen drobná technická připomínka: možná by neškodilo opticky oddělit saláty od omáček, olejů a dalších doprovodných legrací k masu, jinak se může lehce stát, že si na talíř naložíte tradiční kyselou (a to velmi kyselou) omáčku z rajčat, papriky a cibule zvanou Molho a campanha, jež vypadá jako obyčejný salát, ale kterou požívat jen tak „naostro“ rozhodně nedoporučujeme, ledaže byste si dobrovolně toužili překyselit žaludek.
Další přílohu, v menu inzerovanou kukuřici s koriandrovým máslem, jsme sice nenašli, roznášely se zato smažené kousky banánů (údajně napomáhají trávení a vyrovnávají pH grilovaného masa – jen škoda že tu nemají ty autentické latinskoamerické, co se používají na vaření, totiž obrovské a zelené), česnekové bagety a na požádání i domácí hranolky (malilinko povadlé, ale zaplaťbánbůh za tu domáckost). A především fantastický grilovaný ananas s takřka leopardími flíčky v místech kontaktu s grilem. K tomu všemu si lze zavdat víny brazilskými (nám uhranulo zářivě žluté Chardonnay Volpi 2008 s jemnou kyselinkou a nádechem tropického ovoce a ořechů), argentinskými, uruguayskými, chilskými, ale i španělskými, portugalskými, italskými, francouzskými či rakouskými nebo moravskými. Kdo by po té bláznivé paletě chutí, vůní a barev přece jen zatoužil po dezertu, ať ochutná jako my takzvané Quindao, žluťoučký trojhránek ze strouhaného kokosu a žloutků s báječnou mangovou omáčkou a malinami, se slušnou kávou Danesi (budete-li chtít mléko, vyloženě si řekněte o teplé, jinak vám po smíchání vznikne takřka studená kapalina).
Jistě není náhodou, že v týmu obsluhujících neschází impozantní postava hrozivě se tyčícího tmavého churrasqueira, který sice hrozivě blýská bělmem, když si od něho včas kleštičkami neodeberete odkrojený plátek masa, ale jinak je to dobrák od kosti (doslova). A co teprve sošné domorodé krásky, které jako by se z Ipanemy do středověkého pražského sklepení přenesly čirým kouzlem… To vše napomáhá vytvářet téměř cirkusovou atmosféru, která má člověku zvednout náladu a přichystat ho na nevšední gastronomický zážitek. Je dlužno uznat, že obojí funguje.
Jednu podstatnější výtku bychom uprostřed vší té chvály přece jen měli: ryby a mořské plody bychom doporučovali – a pokud vůbec – servírovat před masy; kdo by totiž po dvanácti ochutnávkách kuřecího, hovězího, vepřového a kachního masa včetně klobás měl ještě pomyšlení na olejnaté krevety a nevalné, přesněji řečeno tuhé novozélandské slávky?
Rovněž jeden tip pro ty, kdo se do Brasileira chystají poprvé: než se chopíte nože a vidličky, důkladně prostudujte obě varianty oběda či večeře (pouze salátový bufet nebo salátový bufet včetně mas čili churrasco rodízio), ne tak kvůli ceně, jako kvůli vlastní pohodě. Prohlédněte si i popisy a fotografie jednotlivých mas v jídelníčku a trochu si ujasněte, kolik se toho do vás vejde. Při druhé, kompletní variantě by se jako ideální nabízelo nechat si servírovat masa a podle nich si pak vybírat přílohy a saláty. Člověk má ale bohužel tendenci (když ho personál neupozorní, co ze zavedeného pořádku vlastně vyplývá) přejíst se u salátového bufetu a následně u třetí ochutnávky masa (již zhruba po selátku, to jest před hlavními „fláky“ zdejší kuchyně) zkolabovat. A teď už opravdu závěrečná poznámka: rozhodně nepočítejte s tím, že si s partnerem, partnerkou či přáteli při jídle pohodově poklábosíte; brazilská masová show se odvíjí tak rychlým tempem, že si sotva stihnete otřít mastná ústa do ubrousku.

Hodnocení:
Jídlo 48/50
Nápoje 9/10
Obsluha 18/20
Prostředí 7/10
V/M 9/10
Celkem 91/100

+ Spousta znamenitého jídla za férovou cenu
− Stresující rytmus servírování

Ambiente Brasileiro
U Radnice 8/13
100 00 Praha 1
Tel.: 224 234 474
www.ambi.cz Otevírací doba: po–ne 11.00–24.00
Druh kuchyně: brazilská Cena vody: 45–48,- Kč

Výběr z jídelního lístku:
Salátový bufet do 18 hodin 255,-/po 18. hodině 285,-Kč
(ústřice, marinovaný losos, lososový tartar, plněné okurky, nigiri sushi, žampiony plněné salátem z hovězího masa, lilkové rolky, palmová srdíčka, marinované pikantní brambory, sýry, pomeranče s koriandrem, dýňový salát atd.)
Churrasco Rodízio e salada buffé do 18 hodin 495,-/po 18. hodině 645,-Kč
(klobásky, kuřecí srdíčka, kuřecí stehýnka s pikantní omáčkou, kachní prsa na tymiánu, selátko, vepřová panenka na rozmarýnu, jehněčí kýta, Picanha, Marucha, Alcatra, Fraldinha, Cupim atd.)
Maracujová mousse 148,-Kč
Quindao (strouhaný kokos, žloutky, mangová omáčka, maliny) 168,-Kč

Výběr z nápojového lístku:
Lote 43, 2004, Miolo (z odrůd Cabernet Sauvignon a Merlot) 1199,-
Talento 2004, Salton 2595,-
Chardonnay Volpi 2006, Salton 610,-
Los Vascos Cabernet Sauvignon 2006, Domaines Baron de Rothschild 659,-
Malbec Seleccionada de Bodega Doňa Paula 2005, Doňa Paula 1585,-

Mohlo by vás zajímat

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

  • Daniel Stein Kubín: Slova jsou jen slova, surf a poušť…

Hry pro příležitostné hráče