Menu Zavřít

Závody o prvenství

2. 7. 2009
Autor: Euro.cz

Nejdále s výrobou vakcíny je společnost Baxter

Zpočátku vypadaly informace o prasečí chřipce spíše jako hysterie. Nyní se obavy ze závažnosti nemoci ukazují jako oprávněné. Nejen že byl v Česku zjištěn už desátý případ nákazy a ve světě stoupá počet úmrtí, ale dokonce se v Dánsku vyskytl případ rezistence vůči do té doby spolehlivému léku Tamiflu. Farmaceutické firmy proto mají další důvod pospíšit si s výrobou vakcín, které jsou nejlevnější a nejúčinnější zbraní proti chřipce. Ta, která přijde s hotovými preparáty jako první, získá konkurenční výhodu při rýsujících se miliardových vládních zakázkách.

Do zimy všichni

Nejdále s přípravou očkovacích látek jsou firmy Novartis a Baxter. Jako první nabídne vakcíny pravděpodobně společnost Baxter, která je vyrábí ve středočeském závodě v obci Bohumil. První hotová balení by měla dát k dispozici koncem července. „To, že Baxter dokáže vakcínu vyrobit takto rychle, je zásluhou především patentované vero buněčné technologie,“ vysvětluje Jana Čechová, mediální zástupkyně společnosti. Tato technologie umožňuje pracovat s aktuálním chřipkovým kmenem. Jde o výrobu na tkáňové kultuře, která je rychlejší než při použití běžné vaječné technologie.
Také švýcarská společnost Novartis v polovině června ihned po zvýšení pandemického ohrožení na stupeň šest Světovou zdravotnickou organizací (WHO) oznámila, že již má první sérii vakcíny proti viru A/H1N1. V červenci chce zahájit klinické zkoušky a co nejdříve začít s hromadnou výrobou. Firma předpokládá, že licenci k výrobě přípravku by mohla získat na podzim. Zájem už projevily vlády přibližně třiceti zemí. Buněčná laboratoř Novartisu v Německu prý bude schopna vyrábět miliony dávek vakcíny týdně.
Další společností, která oznámila začátek výroby, je skupina Sanofi-Aventis, největší světový producent vakcín proti sezonní chřipce. Její divize Sanofi Pasteur odhaduje, že bude mít k dispozici první velkoobjemovou koncentrovanou dávku produktu během pěti měsíců. S obdobným termínem počítá i společnost GlaxoSmithKline.

Cena jasná, dodavatel nikoli

Kapacity firem jsou však omezené. WHO předpokládá, že celosvětově bude možné vyrobit ročně 4,9 miliardy dávek vakcín, což by při dvoufázovém očkování znamenalo dávky pro 2,45 miliardy obyvatel planety. Jednotlivé vlády si proto začínají vakcíny zamlouvat již nyní. Česká republika zatím plánuje rezervaci pěti milionů kusů. Celkem letos investuje do boje s prasečí chřipkou 370 milionů korun a se stejnou částkou počítá i příští rok. Kdo však očkovací látky dodá, ještě ministerstvo zdravotnictví neví. „Osloveni byli všichni výrobci a výběrové řízení na dodávku stále probíhá,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí resortu Vlastimil Sršeň. „Následné uzavření kontraktu nebude znamenat automaticky nákup vakcín proti současné chřipce, ale bude se vztahovat na jakýkoliv pandemický kmen v budoucnosti,“ upřesnil. Dalším klíčovým opatřením je podle ministerstva zajištění dalšího zvýšení zásob antivirotika Relenza od společnosti GlaxoSmithKline o pět procent, tedy celkem pro 25 procent populace. U přípravku se na rozdíl od léku Tamiflu nepředpokládá vznik rezistence. V případě propuknutí pandemie by prý toto množství mělo vystačit do doby, než bude možné zahájit plošnou vakcinaci.

BOX:

Velká čtyřka

Hlavní výrobci vakcín proti prasečí chřipce Baxter – Začal s výrobou. Hotové vakcíny budou k dispozici koncem července. Díky zvláštní technologii nebude třeba dlouhých zkoušek.
GlaxoSmithKline – Již získal virus A/H1N1, díky čemuž může zahájit výrobu očkovacích látek.
Novartis – První sérii vakcíny již vyrobil, čekají ji však klinické zkoušky. Trhu nabídne vakcínu na podzim.
Sanofi-Aventis – Virus chřipky už obdržel od WHO a do pěti měsíců chce poskytnout hotové vakcíny.

BRAND24

BOX:

Skutečná pandemie

Výskyt nemoci byl potvrzen v 116 zemích. Podle WHO jde zhruba o 71 000 případů, jiné zdroje však uvádějí čísla ještě vyšší. Celkem na nové onemocnění oficiálně zemřelo přes 300 lidí. První mrtví jsou hlášeni i v Evropě. V Česku se zatím objevilo patnáct nemocných. Ve všech případech si nakažení přivezli chřipku ze zahraničí.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).