Menu Zavřít

Zaujalo nás

23. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Koalice je prý pevnější než dříve Petr Pithart (KDU-ČSL) tvrdí, že koalice je nyní "pevnější" o prožitou zkušenost. T a podle něj spočívá v tom, že je chybný "radikalizmus tváří v tvář možnosti účasti komunistů ve vládě, nebo nového vstupu ODS na scénu".

Koalice je prý pevnější než dříve

Petr Pithart (KDU-ČSL) tvrdí, že koalice je nyní „pevnější“ o prožitou zkušenost. T a podle něj spočívá v tom, že je chybný „radikalizmus tváří v tvář možnosti účasti komunistů ve vládě, nebo nového vstupu ODS na scénu“. „Ukázalo se, že je to příliš velká hrozba, než aby si koalice mohla dovolit podobné výpadky,“ řekl Pithart. Jenomže pár hlasů komunistů nebo občanských demokratů bude pan skoroprezident při volbě hlavy státu potřebovat.

Koaliční dodatek vzbuzuje obavy

Politického osudu US-DEU se po podpisu koaličního dodatku vládních stran obává šéf jihomoravských unionistů Radovan Fajkus. Unie se v dodatku mimo jiné zavázala jednohlasně ve sněmovně podporovat důležité vládní návrhy. „Může se stát, že se unie stane obětí další krize,“ poznamenal Fajkus. Pochybnosti v něm budí také unionistický závazek tolerovat i po odchodu z vlády kabinet Vladimíra Špidly. Kdy už konečně unionisté pochopí, že si (ne)mohou dělat, co chtějí? Je stále zřejmější, že po příštích volbách se nad značkou US-DEU uzavře hladina.

Zákon o referendu čeká na přijetí už deset let

V České republice dosud není ustaveno referendum, přestože s ním Ústava už deset let počítá. Senát i Poslanecká sněmovna projednávaly za tu dobu návrhy zákonů o referendech již několikrát, avšak ani na jednom se neshodly. Z řady návrhů byla zatím nejblíže přijetí vládní předloha ústavního zákona o referendu, která letos v únoru prošla sněmovnou. Senát ji však zamítl. Naopak jednomyslně schválil vlastní návrh ústavního zákona, už třetí v pořadí, který zužuje referendum jen na přistoupení Česka k EU. Až bude zákon fungovat, je tu lehce modifikovaný citát současného konzervativního myslitele pro četné milovníky přímé demokracie: „Až budou v praxi vaše představy, koukněte se ráno do zrcadla. Uvidíte tam jednu desetimiliontinu diktátora a jednoho celého otroka.“

BRAND24

Decentralizace půjde k Ústavními soudu

Stížnost na balík zákonů souvisejících s druhou fází reformy veřejné správy, kterou podalo k Ústavnímu soudu město Chlumec nad Cidlinou, podpořilo už 15 měst. Řekl to starosta Chlumce Miroslav Uchytil (KDU-ČSL). Ke stížnosti, kterou chtějí obce dosáhnout zrušení asi 25 paragrafů, se prý připojí aspoň 20 měst. Po zrušení okresů se totiž prý zhorší podmínky pro obyvatele zhruba 70 měst a řady obcí v mikroregionech. Nejvíce to pocítí v případě ohrožení, například povodní. A kdo ten zmatek způsobil? Kdo prosadil „decentralizaci“ za každou cenu? Tak takhle to pak vypadá v praxi.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).