Zatracený krabí život

25. srpna 2003, 00:00 - Michael Klíma, styl@profit.cz
25. srpna 2003, 00:00

Krabi to nemají lehké. Pokud se jim vůbec podaří vyrůst a přežít časté "svlékání z kůže", čeká je nevalný konec. Jsou vyloveni, zaživa hozeni do vroucí vody a snědeni. Krutá cena za vynikající chuť jejich masa.

Když mění krunýř, jsou nejchutnější. Vědí to jejich sourozenci i lidé

Krabi to nemají lehké. Pokud se jim vůbec podaří vyrůst a přežít časté „svlékání z kůže“, čeká je nevalný konec. Jsou vyloveni, zaživa hozeni do vroucí vody a snědeni. Krutá cena za vynikající chuť jejich masa.

Lidé často naříkají nad svým údělem. „Psí život,“ říkají. No nevím, všichni psi mých známých mají život, o kterém se mně nikdy ani nezdálo. Nic nedělají, v zimě jsou v teple, v létě mají klimatizaci, dostanou včas nažrat a většinu času prospí. Zato krabi - to je něco jiného! Jak by se vám kupříkladu líbilo, kdybyste povyrostli o jednu třetinu během dvou hodin? Nebo kdybyste se museli vysvléknout z kůže alespoň patnáctkrát za život, běhat po světě nahatí bez krunýře, potažení jen měkkou slupkou a třást se nejen zimou, ale i strachy, že vás někdo sežere?

Nevalný konec krabí existence

Každý krab pochází z relativně velké rodiny. Krabí maminka, která otěhotněla (po znásilnění krabím tatínkem) v době, kdy byla bez krunýře, po nějaké době snese několik miliónů vajíček. Tato vajíčka utvoří oranžovou hmotu, která je přichycena ke spodnímu krunýři matky po dobu asi patnácti dnů. Po té době se každé vajíčko stane volně plovoucí „lahůdkou“, na které si může smlsnout prakticky kdokoli plující kolem. Pokud se tak nějakým zázrakem nestane, vylíhne se po nějakém čase zárodek kraba, který není o nic větší než vajíčko. Měsíc po vylíhnutí je to už malý krab, který se usadí na dně moře a začne přibírat na váze. Jakmile ale nabere tolik, že je mu krunýř těsný, musí ho shodit a počkat, až mu spodní kůže ztvrdne. To trvá několik hodin. Během nich je krab opět bezmocný a klidně ho může sežrat třeba i vlastní bratr. Kanibalství u krabů není totiž nic neobvyklého. Navíc je jejich maso v době, kdy nemají krunýř, nejchutnější. Krab, který i tohle stadium přežije, začne opět nabírat na váze a růst. Po čase je mu krunýř opět těsný, znovu ho shodí… A tak pořád dokola. Jedinou útěchou mu může být, že to trvá jen dva, tři roky. Pak přijde konec a ani ten není zrovna záviděníhodný. Když je do té doby vyloví lidé, vhodí je zaživa do vroucí vody a pak snědí.

Slintáček pro labužníky

Pojídání krabů, hlavně těch velkých, není sice žádná věda, ale nadělá se s tím, že nemáte ani zdání. Po skončení krabí hostiny je více odpadu, než bylo krabů na začátku. Gurmáni, kteří si často na krabech pochutnávají, říkají, že ideální je konzumovat kraby v koupelně u prázdné vany. Ve většině restaurací vám vanu sice nepřinesou, ale kraby podávají s už rozdrcenými klepety. Labužníci, kteří si chtějí klepeta rozlousknout sami, obdrží louskáček na klepeta, případně i malý slintáček, aby si nepotřísnili kravatu.

Úprava krabů

Krabi jsou v jakékoli podobě vynikající pochoutkou. Jeden z nejjednodušších způsobů, který ostatně předchází dalším úpravám, je prosté uvaření ve vodě nebo v páře. Malí krabi s měkkou skořápkou jsou vynikající, když se osmaží na pánvi. Někteří konzumenti tvrdí, že krabi chutnají lépe, když se vaří ještě před očistěním, protože údajně dostanou lepší chuť. Tuk já ale vždy pečlivě odstraním. Už jsem v životě snědl krabů dost a proto si nedám vymluvit názor, že očištění krabi chutnají lépe. Někteří takzvaní „gurmáni“ dokonce vaří samičky krabů i s jejich vajíčky. Já to považuji za barbarství. Ve skutečnosti jsou chutnější samečci. Mají více jedlého masa, které je tučnější než maso samiček. Sameček se pozná podle stavby krunýře, vyžaduje to ale určitou praxi. Snadněji se rozeznají podle „zástěrky“, kterou mají na břiše. Samička ji má oválnou a sameček špičatou.

KRAB NA GRILU

Předpokládám, že většinou budete používat hlavně kraby zmrazené a již očištěné. Pokud ke grilování použijete kraby čerstvé, musíte je nejdříve zabít, očistit a pak je teprve můžete marinovat v marinádě:

Suroviny: krab (2 až 2,5 kg), čerstvý zázvor krájený na plátky (1 lžíce), olivový olej (1/4 šálku), drcený česnek (1 lžíce), sekaná zelená petrželka (1 lžíce), čerstvě drcený černý pepř (1/2 lžičky) drobně sekané chilli papričky (2), přepuštěné máslo (1/4 šálku)

Postup: V misce smícháme zázvor, olej, česnek, petrželku, pepř a chilli papričky. Přidáme půlky kraba a marinujeme nejméně hodinu. Kraba z marinády vyjmeme, necháme okapat a za častého potírání marinádou grilujeme po každé straně 3 až 4 minuty. Mezitím v malé pánvičce zahřejeme máslo, přidáme zbylou marinádu a na mírném ohni necháme asi 5 minut bublat. Kraba dáme na horké talíře a podáváme s horkou marinádou.

Kdo se neptá, nic se nedozví! Napište své dotazy, připomínky a nápady Michaelu Klímovi, zkušenému odborníkovi v oblasti logistiky v hotelovém a restauračním průmyslu, autorovi mnoha kuchařek, odborných článků a publikací.

Mohlo by vás zajímat

  • Pavel Ryba - muž, který Čechům prodá ročně tunu zlata

  • Majitel textilky Juta a senátor Hlavatý: V Senátu by…

  • Jan Hawelka: kavárenská hvězda z Mostu

  • Aleš Kučera: Chvíli potrvá, než se lidé naučí se státem…

  • Ondřej Kania: Otevřeme další dvě školy

  • Martin Burda: Bankám v Česku ujíždí vlak

  • Mnislav Zelený Atapana: Přítel amazonských indiánů

  • Jan Bílý: Nebuď uštvaný manažer. Buď král!

  • Jaroslav Žlábek: Na jedno nabití ujedeme 1000 kilometrů

Hry pro příležitostné hráče